5 steg til god dialog mellom tavlemontør og installatør

5 steg til god dialog mellom tavlemontør og installatør

4 min

Økt oppetid og god energieffektivitet er viktigere enn noensinne. Dette gjør at stadig flere har behov for smarte eller digitale tavler.

Digitalisering påvirker alle deler av livene våre – og det gjør behovet for økt oppetid viktigere enn noensinne. Samtidig har også energieffektivitet fått større betydning.

God kommunikasjon mellom involverte parter er nødvendig for å innfri forventninger til å opprettholde effektivitet i produksjon, unngå nedetid, og å sikre problemfri overlevering av tavlen. Derfor trenger tavlebygger kunnskap om riktig utstyr og hvordan tavlen skal integreres. Det innebærer å vite hvordan og hvilke produkter som skal velges, bygges, testes og dokumenteres. Samtidig må det sikres at den som skal integrere tavlen i den digitale installasjonen kjenner tavlens egenskaper, og samspiller med automasjonsanlegget i bygget.

– Uten riktig dialog gjennom prosjektprosessen risikerer man å levere en tavle ingen vet hva gjør, sier Torgeir Andersen, Channel Manager Panel Builders i Schneider Electric Norge.

Portrettbilde Torgeir Andersen fra Schneider Electric
TIPS: Torgeir Andersen i Schneider Electric byr på gode råd i listen under.

Det er tavlebygger som er ansvarlig for å sikre at eltavlen blir dokumentert.


Her er Andersens råd for å sikre god dokumentasjon av tavlen og dens egenskaper – og hvordan dette best kan kommuniseres:

 1. Hva skal tavlen levere av data:
  Vær tydelig på hvilke avklareringer som må gjøres med byggeier, rådgiver og systemintegrator. Hva skal måles (antall kurser)? Hvordan skal måledataene visualiseres og nyttiggjøres, og hvordan skal dataene overføres?
 2. Definer tavlens omfang:
  Konfigurer den «konvensjonelle» distribusjonstavlen: Hovedbrytere, gruppebryter og kursavganger, inkludert overspennings-, lysbue- og jordfeilbeskyttelse og varsling.
 3. Beskriv hvilket utstyr som trengs for å innhente måle-/tilstandsdata:
  Velg tilhørende og egnet måle- og kontrollutstyr til de ulike komponentene: Vern med integrert måling og kommunikasjon i effektbryterne, bruk av PowerTag på effektbrytere og kursavgangene, eller avanserte energimålere hvor behovet tilsier dette.
 4. Hva trengs for å overføre data:
  Velg tilhørende kommunikasjonsutstyr som nødvendig for å koble tavlen og komponentene til ethernet, toppsystem eller skytjenester.
 5. Dokumentere tavlens egenskaper:
  Benytte programvaren EcoStruxure Power Commission for å automatisk detektere måle- og kommunikasjonsutstyret, dokumentere arkitekturen/oppsettet, teste og generere testrapport med topologiskisser og adresseregistre.

Sett alltid sikkerhet først

Enhver enhet som kobles opp til et felles nettverk utgjør en sårbarhet for systemet, med risiko for eksempel for å bli hacket av personer med dårlige hensikter. Det er derfor viktig at tavlebygger også tar hensyn til digital sikkerhet når tavlen designes.

Tavlebygger jobber med Schneider smart tavle
DIGITAL SIKKERHET: Ettersom smarte tavler er koblet opp mot nettverket er det viktig å tenke sikkerhet for tavlebyggere.

Få hjelp av digitalt verktøy

EcoStruxture Power Commision er Schneider Electrics software for konfigurering, testing og dokumentasjon av digitale tavler, og idriftsettelse og oppgradering. Når tavlen er ferdig installert, kan programvaren brukes for å dele rapporter og dokumentasjon med installatør, systemintegrator og sluttkunden. Dette kan i neste omgang kompletteres og endres digitalt ved eventuell utvidelse.

Oversikt over hva en smarttavle er og hvordan den ser ut
TILKOBLER, MÅLER OG BESKYTTER: Smarte, digitale tavler sørger for optimal sikkerhet, oppetid og energieffektivitet.
Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo