Automatisk lysstyring: Dette kan du anbefale til kundene

Automatisk lysstyring: Dette kan du anbefale til kundene

5 min

Mange boliger har behov for oppgradering av utendørsbelysningen. Les videre og finn ut hvilke løsninger du bør fortelle kundene dine om.

– Mange boliger har fremdeles utebelysning som må skrus av og på manuelt. Det betyr at det fremdeles er et stort marked for å fortelle om og selge automatisk lysstyring som forenkler hverdagen til kunden, sier Aleksander Ødegård, produktsjef for varme- og tidsstyring hos Micro Matic.

Selskapet er en av Norges ledende leverandører innen lysstyring til både boliger og bedrifter.

– Noen løsninger egner seg utmerket på en villa, mens andre passer bedre på hytta eller garasjen. Med bred kunnskap om ulike de produkter og hvor de egner seg er du enda bedre rustet for å gi gode råd til sluttbruker, mener Ødegård.

Mange muligheter – velg den beste

Med automatisk lysstyring kan man tenne, slukke eller dimme utebelysningen etter behov, og det finnes mange alternativer på markedet som gir forskjellig resultat.

Micro Matic trekker frem tre solide løsninger for ulike typer bygg og anlegg:

Astrour

Astrouret tenner utelyset etter lokal solnedgang og slukker det igjen ved soloppgang. Ved å stille inn lokasjon i form av postnummer, koordinater eller GPS-posisjon vet uret nøyaktig lokalt tidspunkt for solnedgang og soloppgang. Tidspunkt for tenning og slukking kan justeres noe ved å stille astroforskyvningen.

Uret kan også programmeres til automatisk nattslukking. Det gjør blant annet løsningen til et godt alternativ på utendørs idrettsanlegg og andre områder som har lett for å tiltrekke uvedkomne gjester og aktivitet/støy på kvelds- og nattestid.

Astrourene kan brukes i hele landet og kommer i varianter for 230V, med døgn- uke- og årsur. Du kan også programmere astrouret på smarttelefon via Bluetooth eller NFC.

smarthus med bilde av astrouret fra micro matic
SMART STYRING: Med astrour fra Micro Matic brukes utelyset kun når det er nødvendig.


Fordeler med astrour:

  • Rask og rimelig installasjon som kan erstatte eksisterende 2-pol-bryter uten å trekke ny kabel.
  • Mulighet for programmering av nattslukking
  • Individuell programmering av lokasjon i form av postkode og koordinater. Uret stiller inn lokale tidspunkter for solnedgang og soloppgang gjennom året slik at tidspunkt for tenning og slukking tilpasser seg etter sesong.

Fotocellebryter

En fotocellebryter tenner lyset når dagslyset ikke lenger er tilstrekkelig og slukker igjen ved daggry. Her er det Luxverdien som forteller fotocellen når den skal tenne og slukke. Denne kan justeres individuelt. Fotoceller fås også med innebygd tidsforsinkelse som gjør at de ikke reagerer på lysstøy fra passerende biler og lignende.

– Fotocellebryteren er ganske idiotsikker å konfigurere. Den gir en dyrere installasjon fordi man må gjøre ekstra kabling og noe boring i vegg – men har noen fordeler som gjør at den egner seg godt i en del applikasjoner, mener Ødegård.

bakhage opplyst av utelys
LYS I MØRKET: Her tennes lyset når det blir mørkt, og slukkes igjen ved daggry.


Fordeler med fotocelle:

  • Enkel styring (velegnet til alle typer utelys)
  • Tenner og slukker belysningen etter de faktiske lysforholdene i omgivelsene
  • Ingen programmering eller apper installatør og sluttkunde behøver forholde seg til

Bevegelsesmelder

Mange er opptatt av sikkerhet rundt hjemmet sitt. En bevegelsesmelder reagerer på temperaturforandringer og bevegelser fra personer og biler innenfor en bestemt radius.

Her finnes det ulike muligheter:

Bevegelsesmelder med fotocelle
Denne tenner kun lyset ved bevegelse i detekteringssonen når dagslyset ikke er tilstrekkelig. Luxverdi og etterløpstid kan enkelt justeres etter ønske.
Løsningen er velegnet ved garasje, boder og gangarealer der lyset kun skal slås på ved behov, eller på utearealer hvor man vil unngå uønsket aktivitet.

Bevegelsesmelder og kontroller med fotocelle (ur og dimmer)
Her er bevegelsesmelder tilkoblet en kontroller i sikringsskapet som styrer alle funksjonene. En kontroller kan ha inntil åtte tilkoblede meldere, og man kan styre alt fra ett sted. Denne løsningen egner seg på større uteareal der man ønsker sentral styring av utelyset.

TIPS: Bevegelsesmelder er svært godt egnet der man:

  1. Ønsker å skremme bort uvedkomne
  2. Kun tenner lys når det er aktivitet på stedet, der det ellers skal være mørkt (for eksempel i hage og garasjeanlegg)
Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo