Bedre lys for bedre dager
3 minMed riktig belysning kan folk trives bedre, føle seg bedre og yte bedre. Human Centric Lighting (menneskeorientert belysning) tar døgnrytmen på alvor og lar lyset styre den biologiske klokken.
Med riktig belysning kan folk trives bedre, føle seg bedre og yte bedre. Human Centric Lighting (menneskeorientert belysning) tar døgnrytmen på alvor og lar lyset styre den biologiske klokken.
Belysningens betydning for helsa vår får stadig større oppmerksomhet. Forsøk viser at belysningen i for eksempel kontorlokaler, skoler og helseinstitusjoner har stor betydning for folks trivsel og helse.
Et eksempel på Human Centric Lighting som mange har hørt om, er den negative effekten av det blå lyset fra dataskjermer, mobiler og nettbrett. Det blålige lyset gjør det vanskeligere å få sove. Nå har datamaskin og telefonprodusenter begynt å legge inn muligheten for å få skjermen til automatisk å endre farge til en varmere temperatur mot kvelden.
Det er godt dokumentert at belysningen påvirker humøret og stimulerer oss. Lysets påvirkning er spesielt viktig i Norge, hvor vi tilbringer veldig mye tid innendørs, spesielt i vinterhalvåret.
Den biologiske klokken i kroppen styres av lyset. Dagslys har mye blått lys, som gjør oss oppvakte og våkne. Blå bølgelengder undertrykker produksjonen av «søvnhormonet» melatonin og det blir vanskeligere å sove.
Innføringen av stadig mer LED i belysningen gjør at man kan lage hvitt lys som kan endres. Med nye systemer er det enkelt å kontrollere lyskildene, og armaturene kan gi både kaldt og varmhvitt lys.
Det er tre viktige faktorer som gjør seg gjeldende når man snakker om menneskeorientert belysning:
Erfaringer fra helsevesenet viser at det er gode effekter ved å regulere både lysnivå og lysspekter på institusjoner som sykehjem og sykehus. Særlig har pasienter med demens eller kognitive lidelser godt av å opprettholde en jevn døgnrytme.
Kunstig belysning kan kompensere for manglende dagslyseksponering. Det kan gi bedre søvn og forbedre den mentale og følelsesmessige tilstanden.
Ved byggingen av Østmarka sykehus i Trondheim er det tatt hensyn til planer om å bruke lys i behandlingen av manisk depressive pasienter. Fraværet av blått lys har en meget god effekt på disse pasientene. En lege eller sykepleier kan styre lyset via en skjerm for å tilpasse det til pasientens behov.
Bruken av menneskeorientert belysning blir mer og mer vanlig. Å herme etter det naturlige lyset ute har vist seg å ha god effekt på flere områder. Også kontorplasser, boliger, skoler og offentlige bygg tar i stadig større grad i bruk teknologien – med gode effekter.