Dette er verdens nordligste plusshus

Dette er verdens nordligste plusshus

Med batteri i kjelleren og solceller på taket skal Powerhouse Brattørkaia forsyne nabolaget med overskuddsstrøm.

1. mars åpnet Norges største og verdens nordligste plusshus dørene i Trondheim. Med nesten 3000 kvadratmeter solcellepanel på vegger og tak skal Powerhouse Brattørkaia produsere mer enn 450 000 kWh i året.

Bygget, som allerede har skapt stor interesse i byggenæringen, er et tverrfaglig samarbeidsprosjekt mellom eiendomsselskapet Entra, prosjektutvikler og entreprenør Skanska, miljøstiftelsen ZERO, arkitektkontoret Snøhetta og rådgivningsselskapet Asplan Viak.

Sammen med lokale underleverandører transformerer de bygg over hele landet fra energisluk til energikilder.

Lokale elektrikere vant jobben

For prosjektet på Brattørkaia var det Argon Elektro som vant oppdraget med leveranse og drift av elektroinstallasjoner på prestisjebygget.

Elfag-bedriften er totalleverandør innen svak- og sterkstrøminstallasjoner for blant annet bygningsinstallasjon. De har vært involvert i mange store prosjekter i regionen – men ifølge prosjektleder Kristian Haugen er plusshuset på kaia det mest teknisk avanserte bygget de har jobbet på.

Bilde av Prosjektleder Kristian Haugen fra Argon Elektro, utenfor fasaden til det pågående prosjektet
Prosjektleder Kristian Haugen, Argon Elektro

– Dette er en vanlig kontorinstallasjon i bunn, med store tekniske anlegg på toppen. Det innebærer alt fra vinduer og solskjerming til VAV-styring og infrastruktur for solcelleanlegg, forteller han.

Argon Elektro har også gjennomført en omfattende jobb med kabling av lysanlegget som forsynes av Power over Ethernet (PoE) og fått spesialbygd lysarmaturer som yter ca. 170lm/W.

Produserer mer strøm enn det bruker

Powerhouse Brattørkaia er Norges største nybygde plusshus – og vil gjennom driftsfasen generere mer energi enn det som blir brukt til produksjon av byggematerialer, oppføring, drift og avhending. Bygget er således et helt unikt konsept innen energipositive bygninger.

Solenergi er den viktigste designdriveren for kontorbygget som er tegnet av Snøhetta.

Solceller, varmevekslere og varmepumper produserer strøm og varme til bygget. Samtidig påvirker sjøvannet fra fjorden både varme- og kjølesystemet.

Ifølge Haugen er det nettopp solcelle- og energistyringsaspektet som skiller plusshus fra originale bygg. Argon Elektro leverer forbruksutstyr, kabler og koblingsmateriell samt utstyr til sikringsfordelinger til prosjektet gjennom Onninen.

Løste utfordringer med god logistikk

Da Argon Elektro startet arbeidet på Brattørkaia var store deler av byggestykket allerede utleid. Nå flytter nye leietakere inn løpende. Førstemann inn er Skanska og Sopra Steria, etterfulgt av Teekay, Enova, Entra og Regus.

Haugen innrømmer at timingen har vært en utfordring, fordi alle tekniske anlegg måtte være klare ved første overlevering. Samtidig jobber installatørene på et begrenset areal der alt utstyr lagres inne på bygget – og varer plukkes fortløpende. VMI-lager og lignende løsninger har derfor vært utelukket.

Prosjektlederen forteller at samarbeidet med Onninen har gjort prosessen enklere.

– Avtalen vår med Onninen sørger for at vi kan legge inn løpende bestillinger som blir levert innenfor gjerdet før klokken syv om morgenen. Det fungerer helt optimalt for oss, avslutter Haugen som håper å se flere lignende bygg i årene fremover.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo