Her er smarthusløsningene som gjør hverdagen enklere og tryggere

Her er smarthusløsningene som gjør hverdagen enklere og tryggere

4 min

Her er tipsene som vil gjøre sommeren enda bedre for kundene dine, enten de skal være hjemme eller reiser bort.

Smarthusteknologi er på full fart inn i det norske markedet. Mange nordmenn er imidlertid usikre på hvordan teknologien fungerer og hvorfor den kan være nyttig å investere i. Det kommer frem i en undersøkelse utført for Onninen i 2017.

Derfor kan det være greit å være forberedt på å forklare hvordan ulike løsninger kan gi kundene dine en enklere og mer behagelig hverdag.

– Smarthus handler om å sette produkter i system slik at det gir verdi for de som bor der. Funksjonene i huset går av seg selv slik at du slipper å tenke på dem, forklarer produktsjef i Micro Matic Hans Fredrik Rønning, leverandør av styringssystemer og smarthusløsninger.

Smarthusløsninger til ferien

Det er flere løsninger som egner seg spesielt godt på sommerhalvåret – eller når man er på ferie.

– Det mest praktiske med å ha et smarthus om sommeren er at du har fjerntilgang til huset ditt selv om du skulle befinne deg på Kanariøyene. Dersom strømmen skulle gå, eller du skulle få ubudne gjester, får du varsler på telefonen, fortsetter han.

En dørklokke med videofunksjon kan for eksempel kobles til mobilen. Slik kan man se og snakke med de som måtte ringe på – selv om man befinner seg et helt annet sted i verden. Kamera med bevegelsesdetektor til både innendørs og utendørs bruk vil sende et varsel til mobilen dersom det fanger opp bevegelse på eiendommen mens man er borte. Det finnes også lys som automatisk slås på med bevegelsesdetektor, og lyd som kan spilles av dersom bevegelsessensoren går av på gårdsplassen.

Hold solen ute

Sommer i Norge kan by på all slags vær, fra stekende sol til regnbyger og torden.

Persienner som automatisk styres etter når sola går opp og ned kan derfor være en nyttig funksjon.

– Astrour er en genial ting. Uret vet hvor det befinner seg på planeten og det vet dermed når sola går opp og ned. Uret kan styre persiennene sammen med en solsensor, og det kan i tillegg styre utelyset. Det er noe som er utrolig praktisk og energibesparende, forklarer Rønning i Micro Matic.

Mobiltelefon med smarthus kontrollpanel
Kontroll fra mobilen: Via en app kan man enkelt sette hjemmet i feriemodus eller styre ulike funksjoner i huset. Foto: Eaton

Still inn til feriemodus

Smarthusløsninger gjør det mulig å sette huset i feriemodus slik at lys og varme endrer seg slik man måtte ønske. Via appen på smarttelefonen kan man enkelt kontrollere de ulike funksjonene. Husket jeg å koble ut kaffetrakteren før jeg dro? Ønsker jeg å komme hjem til varmt hus? Eller skru av og på lyset i gangen slik at huset ser bebodd ut.

Mange smarthussystemer gir nemlig muligheten til å spille inn funksjoner for en gjennomsnittsuke, som deretter kan avspilles mens du er på ferie. Persienner vil gå opp og ned og lys vil gå av og på, slik at huset ser bebodd ut.

– Våre trådløse startpakker for styring av lys, solskjerming og ventilasjon er enkle å installere og gjør huset enda smartere. De som allerede har smarthus kan nå enkelt utvide med flere funksjoner, og terskelen blir lavere for de som ønsker å komme i gang med bedre styring av hjemmet, sier Øystein Engebretsen som er ansvarlig for Eatons smarthusløsninger.

Engebretsen poengterer viktigheten av at elektrikere som er ute hos forbrukerne er flinke til å informere boligeierne om mulighetene som finnes.

– Elektrikeren er spesialisten, og i tillegg til en trygg installasjon bør boligeieren få gode råd rundt hvilken løsning som dekker behovene deres best. Mange kunder blir i tillegg overrasket over hvor raskt det går å sette opp en smarthusløsning når man bruker fagfolk, avslutter Engebretsen.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo