Elbillading i sameier og borettslag: Dette bør kundene dine vite om

Elbillading i sameier og borettslag: Dette bør kundene dine vite om

4 min

Stadig flere sameier og borettslag vurderer å installere ladestasjoner for elbil i garasjen. Her er ekspertenes beste tips til deg som vil stille godt forberedt på neste befaring.

Rask, sikker og enkel elbillading som sparer deg for både tid, penger og sørger for rettferdig kostnadsfordeling? Ja, takk! Disse er de mest åpenbare fordelene med å installere et ladeanlegg i borettslag og sameier – men hvorfor ikke ha noen flere gode råd i ermet?

Schneider Electric er spesialister på elbillading – og vet nøyaktig hva du som installatør må gjøre forbruker oppmerksom på.

Full oversikt, uansett antall beboere

Det er viktig å ha oversikt over strømforbruket for å kunne fordele regningen rettferdig. Det får man med et moderne ladeanlegg i garasjen.

– Mange ladesystemer tilbyr kostnadsfrie rapporter som viser nøyaktig hvor mange KWh hver enkelt ladestasjon har brukt. På den måten beregnes og betales kostnaden av den som eier ladestasjonen. I tilfeller der borettslaget eller sameiet ikke ønsker å følge opp selv kan man også kjøpe tjenester for fakturering, kundeservice, rapportering og bestilling, forteller Kjetil Hulbach i Schneider Electric.

Unngå brann med en dimensjonert ladestasjon

Elbillading fører til kontinuerlig belastning på el-anlegget. Installasjonen for elbillading skal være laget for å tåle en slik belastning. En vanlig stikkontakt (Schuko) er ikke dimensjonert for dette, og bruk over tid vil gi økt risiko for varmegang, smelteskader og brann.

Et ladeanlegg lader mer effektivt enn en stikkontakt

Ved begrenset tilgjengelig kapasitet vil et ladeanlegg med energistyring fordele tilgjengelig effekt mellom bilene, samt nyttiggjøre all tilgjengelig effekt i bygget sett under ett. På den måten unngår man også uønsket utkobling.

– Det vil alltid være kostnader knyttet til installering av anlegget, men dette er en investering som vil lønne seg på lang sikt. Også må man jo ikke glemme at et ladeanlegg øker verdien på garasjeanlegget og dermed eiendommen til hver enkelt beboer, sier Hulbach.

Kjetil Hulbach i Schneider Electric ved siden av en elbil
Kjetil Hulbach i Schneider Electric.

Anbefaler elbillading med energistyring

Schneider Electric anbefaler alle installatører å fremme elbillading med energistyring ute hos kundene av tre årsaker:

  • Du unngår kostnader for investering i ny infrastruktur
  • Du unngår økt nettleie ved å ha kontroll på effekttoppene
  • Du får full utnyttelse av all tilgjengelig kapasitet til enhver tid

De tilbyr en praktisk løsning for borettslag der flere biler kan lade samtidig på begrenset tilgjengelig effekt. Her kan man velge mellom to typer energistyring:

Statisk energistyring: Her settes det en fast grense for total effekt til ladeanlegget. Energistyringen sørger for at denne effekten deles rettferdig mellom ladestasjonene.

Dynamisk energistyring: Her overvåker en kontrollenhet inntaket i bygget og kommuniserer videre til ladeanlegget. På den måten har man alltid oversikt over byggets totale tilgjengelige effekt – som fordeles mellom byggets normalforbruk og frigir ledig kapasitet i ladestasjonene.

– Uavhengig av om man velger statisk eller dynamisk energistyring vil systemet sørge for at tilgjengelig kapasitet blir jevnt fordelt mellom ladepunktene, avslutter Hulbach.

Trenger du hjelp til å selge elbilladere til borettslag? Les mer her.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo