Elektrikere i skjærgården: – Ekstremt mange flere oppdrag om sommeren

Elektrikere i skjærgården: – Ekstremt mange flere oppdrag om sommeren

4 min

Vann leder ikke bare elektrisitet, men også elektrikere. For denne båtkjørende elektrikerbedriften på Kragerø øker oppdragsmengden betraktelig når det er høysesong.

Kragerø Elektriske AS teller 28 ansatte og holder til langs den solrike Sørlandskysten. I Kragerø øker befolkningen fra 11 000 til 55 000 i løpet av sommermånedene, noe som gir de lokale elektrobedriftene tilsvarende mange flere arbeidsoppdrag enn normalt.

I Kragerø finnes det mange hytter og hus langs fastlandet, men også øyene i skjærgården er tett befolket av sommerturister. Dette gjør at man i elektrikerbransjen ikke kan nøye seg med firmabiler – her bruker de i tillegg firmabåter.

– Ja, vi har en båtpark, kan du si. Vi har to båter – og taxibåter – som blir brukt daglig for å komme oss ut til hyttene på øyene. Om sommeren og i månedene før er oppdragsmengden ekstrem i forhold til resten av året. Vi forsøker alltid å ha unnagjort det meste før sommeren. Mellom september og april er det derimot mindre aktivitet der ute, sier Grunde Olsen, daglig leder i Kragerø Elektriske.

– Å reise ut om vinteren er uansett et utfordrende prosjekt. Det er ikke akkurat isbrøytere vi har, sier han smilende.

Elektrikere i Kragerø installerer utelys
PÅ JOBB: Ansatte i Kragerø Elektriske sørger for at utelyset fungerer som det skal for lange sommerkvelder.

Kameraovervåkning om vinteren

Med over 4 300 hytter i området er etterspørselen stor. På øyene er oppdragene stort sett det samme som på fastlandet. Flere av øyene har installert fiber, har strømtilgang, vann og kloakk på samme måte som fastlandsbygg har, men ifølge Olsen har det ikke alltid vært slik.

– Det er først de senere årene at det har skjedd en enorm utvikling på infrastrukturen der ute. Tidligere så vi langt mindre av dette. Likt som på fastlandet installerer vi også smarthusteknologi, IoT-løsninger, toaletter, dusj og andre vanlige elektriske installasjoner. I tillegg installerer vi en del kameraovervåkning, sier han og fortsetter:

– Det er en del som ønsker overvåkning av hytta på grunn av all den tiden de ikke er der. Mange av hyttene er ikke betjent i 6-7 måneder i løpet av året. Derfor gjør vi en del installasjoner av alarmer, varmestyring og kameraovervåkning

Det er derimot ikke alle installasjoner som er fullstendig oppgradert. På mange av hyttene brukes det fremdeles halogenpærer, samtidig som det forekommer en del gamle sikringsskap. Ettersom stadig flere installerer oppdatert utstyr, ser Kragerø Elektriske at det for eksempel er færre branner enn tidligere.

– Det er veldig få branner. Folk har begynt å installere bedre utstyr, og dermed er det færre branner på grunn av elektriske årsaker enn tidligere. Det at folk nå installerer automatsikringer, jordfeilbrytere og overspenningsvern gjør det sikrere nå enn før. Vi sørger alltid for å anbefale nye sikringsskap og bruk av lyspærer i LED, fastslår Olsen.

Daglig leder Grunde Olsen i Kragerø Elektriske på kaia i Kragerø
HEKTISK SOMMER: Daglig leder Grunde Olsen har mye å gjøre om sommeren.

Solcellenedgang

Tidligere, da det ikke var innlagt strøm på øyene, var også solcellepaneler svært utbredt. Etter at man fikk tilgang på strøm, har utbredelsen av solcelleteknologi avtatt. Nå mistenker derimot Grunde Olsen at dette kan være på vei tilbake igjen:

– Nå som solcelleteknologi begynner å bli relativt rimelig tror jeg vi får se mer av det. Jeg tipper vi neste år får flere bestillinger på dette enn vi har hatt på en stund, avslutter Olsen.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo