En liten lysbue kan bli en stor brann

En liten lysbue kan bli en stor brann

Denne enheten sies å være like viktig som brannvarsler og komfyrvakt.

I Norge er mer enn 50 prosent av branner forårsaket av elektriske feil, og de fleste tror at de er godt beskyttet mot brann. Det er ikke nødvendigvis tilfellet.

– Lysbuefeil (AFDD) kan skje i alle hjem, og mange boligbranner starter som lysbue. Disse er ofte for spesifikke til å bli oppdaget av tradisjonelle vern. Heldigvis finnes det teknologi som eliminerer dette, forteller Fredrik Aandal, produktsjef i Eaton.

Lysbuevern, også kalt AFDD+ har ikke blitt snakket om før nå fordi teknologien har vært for utilgjengelig og kostnadene for høye. Nå er det på tide at bransjen får opp øynene for produktet, mener Aandal.

Fredrik Aandal, produktsjef i Eaton.
ANBEFALER DENNE: Fredrik Aandal i Eaton tror ikke det er lenge før lysbuevern blir et krav.

Spår krav om lysbuevern 

Onn:time har tidligere skrevet om at NEK 400:2018 stiller strengere krav til brannsikkerhet. I dag anbefaler NEK 400 å bruke lysbuevern, men ifølge Aandal kan du være ganske sikker på at dette blir et krav ved neste revisjon av boka.

Han presiserer at lysbuevernet ikke er en erstatning for jordfeilbryteren som er pålagt på alle forbrukerkurser i en bolig.

– Jordfeilbryteren er først og fremst designet for å beskytte mot strømgjennomgang, mens lysbuevernet har ett formål: å beskytte mot brann. Lysbuevernet bør installeres i tillegg, og gjerne i samme enhet.

AFDD+ lysbuevern fra Eaton
2-I-1 BESKYTTELSE: AFDD+ fra Eaton består av jordfeilbryter og lysbuevern i samme enhet.

Alt-i-ett-beskyttelse

AFDD+ er et relativt nytt produkt med jordfeilbryter og lysbuevern i samme enhet. Den beskytter også mot overbelastning, kortslutning, jordfeil og oppdager lysbuefeil på et svært tidlig stadium.

Se hvordan lysbuevern beskytter og fungerer i denne filmen:

Ikke bare brann som ødelegger

Selv om beskyttelse av menneske- og dyreliv alltid er første prioritet, minner Aandal om at det ikke bare er flammer som lager skader ved branntilløp.

– Det handler også om å beskytte materielle verdier. Hus, museer, næringsbygg og lager kan bli ødelagte av røykskader, ja til og med slukking. I næringssammenheng kan de økonomiske konsekvensene bli enorme.

Produktsjefen i Eaton mener også at det har oppstått en myte i markedet om at installasjon av AFDD+ er for dyrt for mannen i gata.

– For en typisk enebolig vil den totale merkostnaden med lysbuevern kun være 5-10 prosent, mens sikkerhetsnivået økes med hele 30 prosent. Det forutsetter at installatøren har samme fortjeneste, men leverer høyere kvalitet til samme pris. I en større installasjon ser man heller ikke på mange prosent økning.

– Jeg mener lysbuevern har stort mersalgspotensial for installatøren med ett reelt argument: sikkerhet, avslutter Aandal.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo