Enkle tiltak for en tryggere jul

Enkle tiltak for en tryggere jul

2 min

De fleste brannene i hjemmet, starter på kjøkkenet. Komfyrvakt og strømkutt er to enkle sikkerhetstiltak som kundene dine bør vite om.

Desember og januar er de verste månedene når det gjelder husbrann i Norge. Omtrent halvparten av brannene starter ved komfyren, og svært få av disse brannene skyldes teknisk feil med apparatet. De fleste brannene skyldes derimot glemsomhet og uforsiktighet, som for eksempel tørrkoking av kjeler og antenning av olje eller fett.

Komfyrvakt og Strømkutt er to rimelige produkter som du trygt kan anbefale kundene dine. De er enkle å installere, brukervennlige for kunden og øker brannsikkerheten i hjemmet betraktelig.

Lovpålagt med komfyrvakt

Komfyrvakter består av to deler; en stikkontakt eller et relé, og en sensor. En sensor overvåker platetoppen på komfyren, og utløser en alarm hvis temperaturen overstiger et visst nivå. Hvis ingen reagerer på alarmen innen en gitt tid, sørger stikkontakten eller releet i sikringsskapet for at strømmen til komfyren kuttes.

– Det ble lovpålagt å installere komfyrvakt i 2010 hvis man bygger nytt kjøkken eller gjør oppgraderinger som involverer det elektriske anlegget. Det er det en god grunn til, for dette er en enkel og svært effektiv måte å redusere brannfaren på, sier Stian Berglund, produktsjef i CTM Lyng.

Sensoren kommer med forhåndsinnstilte innstillinger som er enkle å tilpasse etter kundens individuelle behov. Brukeren kan også justere innstillingene selv med noen enkle grep.

– Man kan også koble til en timer som kobler inn alarmen hvis platen er varm over en viss tid. Standardinnstillingen er på to timer, men hvis det bor noen i huset som er dement eller lignende, kan den stilles inn på for eksempel 15 eller 30 minutter. Hvis man behøver lengre tid, forlenger man bare tiden med et trykk på sensoren, sier Berglund.

Sort komfyrvakt montert under kjøkkenvifte.
ØKER SIKKERHETEN: Komfyrvaktene finnes i forskjellige design og innstillingene kan tilpasses kundens behov.

Enkel montering i alle kjøkken

Det finnes komfyrvakter som passer til alle typer kjøkken, komfyrer og plater. Den kommer i ulike farger og med forskjellige festemetoder, slik at den enkelt kan tilpasses kundens kjøkken og interiør.

– Vi tilbyr tre forskjellige sensorer. En veggmontert som kan plasseres på vegg 45–70 cm over platetoppen, en som kan monteres på ventilatorhetten 45–120 cm over platetoppen, og en som kan installeres i taket i opptil 3 meters høyde fra gulvet, sier Berglund.

Sensoren og stikket kommer ferdig paret i esken og er dermed klart for montering.

– Installasjonen går svært raskt og enkelt. Etter at stikket er på plass, tar det ikke mange sekunder å koble til sensoren. Man setter sensoren opp der den skal være og trykker en gang på en sensorknapp, så er produktet ferdig montert, sier Berglund.

Strømkutt – hindrer brann i elektriske apparater

Strømkutt er et annet effektivt sikkerhetsprodukt som kanskje ikke alle kundene dine har hørt om. Den sørger for å stenge strømtilførselen til utvalgte stikkontakter ved røykutvikling, og fungerer sammen med alle standard røykvarslere. Strømkutt består av en mikrofon og en stikkontakt eller relé, og kan installeres der hvor kunden har mest behov for det. Sikkerhetsproduktet kan blant annet anbefales til stekeovn, ladepunkter, TV og hvitevarer som tørketrommel, vaske- og oppvaskmaskin.

– Mikrofonen plasseres ved røykvarsleren, og er like rask og enkel som komfyrvakten å installere. Den registrerer lyden hvis røykvarsleren går, og sender signaler til stikkontakter og relé om å kutte strømmen. Man kan ha flere stikkontakter og releer koblet mot samme mikrofon, så lenge man har seriekoblet røykvarsler i de rommene som man ønsker å sikre, sier Berglund.

Veldig mange branner starter nettopp i elektriske apparater. Myndighetene er spesielt bekymret for dette nå, ettersom mange setter på vaskemaskinen, tørketrommel eller oppvaskmaskinen om natten for å unngå de høyeste strømprisene og de nye effekttariffene som kommer.

– Dette er to enkle og brukervennlige produkter som kan fjerne en reell fare for kunden, avslutter Berglund. Du kan se Mstikk-produktene her.

Tak med røykvarsler og strømkutt-sensor montert ved siden av hverandre.
ENKEL MONTERING: Plug & Play 16A dobbelstikk gir rask og enkel montering, og mikrofonen festes enkelt med limpute eller skruer i taket.

 

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo