Fiber for norske forhold

Fiber for norske forhold

Forsterkede ADSS-kabler gjør fibernettet sterkere og sikrere, samtidig som nye oppheng dimensjoneres for værutsatte områder.

Norske værforhold stiller strengere krav til fibernettets reise gjennom landet. Med værutsatte områder i enkelte av landets deler, er strøm- og fibernett nødt til å tåle ekstremvær i form av snø, is, vind og kulde. For de mest utsatte værområdene, går fiberleverandørene nå over til nye og forsterkede ADSS-kabler, kabler og fester som er dimensjonert for norske forhold.

– Vi vet at norsk ruskevær krever andre hensyn enn ellers i verden. Spesielt islaster, sterk vind og kalde temperaturer gjør kablene veldig utsatt. Derfor leverer vi nå forsterkede ADSS-kabler, slik at vi får tryggere og sikrere installasjoner i hele landet, forteller Inger-Helen Sømoen i Melbye.

Melbye er en norsk leverandør av ADSS-kabler, og har Skandinavias bredeste produktportefølje innen fiberoptiske nett. Med nye kabler og fester er de overbevist om at fibernettet vil stå støtt når naturens krefter slår inn.

Fiberkabel som er nedsnødd med islaster
KREVENDE FORHOLD: Snø og islaster på fibernettet.

Lengre avstand og sterkere oppheng

ADSS-kabler er lufthengte selvbærende fiberkabler, som ikke behøver overbærende metall for å spennes. De forsterkede kablene gjør at man nå kan trekke dem mellom stolper med en avstand på 150 meter, fremfor standard ADSS-kabelens 70 meter. Det betyr at man kan trekke kabler over store vann eller andre naturlige hindringer man ikke før hadde muligheten til.

– I tillegg vil ny ADSS ha sig på cirka to prosent. Det er veldig bra, med tanke på hvor værutsatte vi er, spesielt i nord og på Vestlandet, fortsetter Sømoen.

Portrett av Inger-Helen, dame med lyst, kort hår.
FORNØYD MED SIKRET NETT: Inger-Helen Sømoen, produktsjef i Melbye.

Med nye kabler kommer også et forsterket oppheng, som gir en sikrere installasjon mot fallende temperaturer, økt vindstyrke og islaster. Det gir deg som installatør bedre forutsetninger for en sikrere oppspenning, så lenge du har verktøyet i orden.

– Det er helt sentralt at man bruker riktige verktøy for en effektiv installasjon av ADSS-kablene. Da snakker vi om helt nødvendige verktøy som strekkfrosk (nå dimensjonert for ADSS), trinser og dynamometer. I tillegg må man huske skjøteboks og kveileramme, gjerne med monteringsjigg for en enklere utførelse, sier Sømoen videre.

Hytte med kvinne som ser på tv
SIKRER NETT I ULENDTE STRØK: Nye ADSS-kabler kan sikre kundene godt nett på hytta

LES OGSÅ: Effektiv installasjon av fiber innendørs

Installasjon med stasjonær og mobil trommel

Når man installerer ADSS-kabler, har man to ulike fremgangsmåter. Den ene er med stasjonær trommel, og den andre med en mobil trommel. Illustrasjonene under viser de ulike fremgangsmåtene:

Modell av stasjonær trommel-installasjon til fibernett
STASJONÆR TROMMEL: Installasjonen av forsterkede ADSS-kabler.

 

Med stasjonær trommel plasseres kabeltrommelen ved startenden på strekket, minimum 15 meter fra første stolpe. Med stasjonær trommel er det viktig at det brukes en vinsj med mulighet for justering av trekkstyrke for å ikke overskride kabelens strekkstyrke. Husk at første og siste utkjøringstrinse skal ha stor diameter og en radius på minst 20x diameteren på kabelen.

modell som forklarer mobil installasjon av fiberkabel
FLYTTBAR TROMMEL: Installasjonen av forsterkede ADSS-kabler.

Med en flyttbar trommel kreves det kjøretøytilgang til kabelsiden av installasjonen, da kabeltrommelen henges på en bil eller henger. Kabelen forankres med endefeste på første stolpe og henges opp med mellomfester. Husk at en endring av retning krever nytt endefeste. Dersom innspenningskraften ikke er under kontroll, kan det muligens skade kabelen.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo