Fremtidens bygg: — Energimåling på kursnivå er en forutsetning

Fremtidens bygg: — Energimåling på kursnivå er en forutsetning

4 min

Norge har få energieffektive bygg. Samtidig planlegger regjeringen å spare strøm tilsvarende 600 000 husstander innen 2030. Elektrikerbransjen sitter på en av de viktigste løsningene, mener produktsjefen i Schneider Electric.

Regjeringen har et mål om å spare 10 TWh i bygg innen 2030. Det tilsvarer det årlige forbruket til om lag 600 000 husstander – og vil være nok strøm til å elektrifisere hele den norske personbilparken.

For å nå målet må det bygges miljøvennlige og energieffektive bygg – og energibruken i eksisterende bygg må reduseres.

— Her er det opp til elektrikerbransjen å hjelpe sluttbruker med å se verdien av effekten i et lengre perspektiv. For vår del handler det om å utnytte teknologien og tilby innovative og smarte løsninger, sier Odd Arvid Kleven, produktsjef i Schneider Electric.

Han mener at kommunikasjon i tavler og energiovervåking er grunnleggende forutsetninger for å energieffektivisere bygg og redusere driftskostnader. Likevel mistenker han at ny og ukjent teknologi er en barriere for mange installatører og elektrorådgivere.

Odd Arvid Kleven, produktsjef i Schneider Electric.
BRANSJEN HAR ANSVAR: Det mener Odd Arvid Kleven, produktsjef i Schneider Electric.

Trådløse enheter forenkler installasjon

Vanlige energimålere kan generere mange koblingsfeil og tar plass i sikringsskapet. I dag finnes det digitale løsninger som gjør det lett å installere, iverksette og bruke smarte installasjoner, uten behov for ekstra plass.

— Trådløs teknologi kombinert med en kompakt energimåler montert direkte på automatsikringen eller effektbryteren er en optimal løsning, mener Kleven.  

 Denne lille enheten er designet for både nye og eksisterende installasjoner i bolig og kommersielle bygg – og varsler ved elektriske avvik.

PowerTag måler energi og kraft i sanntid. Den monteres rett på automatsikringen og overfører data til en trådløs enhet. Serien består av cirka 20 ulike produkter med strømstyrke fra 63 til 630 Ampere.

— I løpet av 2020 vil vi også utvide sortimentet, slik at man kan måle inntil 2000 ampere trådløst, forteller Kleven.

Energisensoren PowerTag fra Schneider Electric.
POWER TAG: En trådløs sensor som overvåker og måler energi og strøm i sanntid.

Sikker kommunikasjon over Ethernet

Tavler som kommuniserer direkte over Ethernet har blitt en trend fordi det gjør integrasjonen enklere. Istedenfor å bli kjent med en ny programvare, foregår det hele i eksisterende infrastruktur via nettleser på PC og nettbrett. Kleven håper at dette vil bidra til økt bruk av kommunikasjon i el-tavler.

— Tavlen er selve bærebjelken i et bygg. Derfor er det helt avgjørende med systemer som varsler ved avvik. Det øker sikkerheten og sparer energi i alt fra store forretningsbygg til små butikklokaler, sier Kleven.

Kommunikasjon lønner seg

Det er mange gode grunner for å velge kommunikasjon i el-tavlene. Dette er de to viktigste:

  1. Smarte tavler er en forutsetning for energieffektivisering av bygg og reduksjon av driftskostnader. Ved hjelp av måling og kommunikasjon kan man enkelt identifisere unødvendig energibruk og planlegge for en reduksjon.
  2. Vedlikeholdet av tekniske installasjoner som ventilasjonsanlegg, belysning og sikkerhetssystemer blir lettere. Ved hjelp av målere som oppdager underspenning og overlast får du rask beskjed når en komponent i anlegget skaper problemer.

— For å få komplett oversikt i et anlegg holder det ikke å måle energiforbruk og status på hovedbryternivå. Du må også måle og overvåke den enkelte forbrukskursen, presiserer Kleven.

fordelerskap fra Schneider Electric
VELG SMART: Fordelingstavlen ABN Espro fra Schneider Electric er ideell for å lage smarte tavler.

IoT-sensorer er fremtiden

I dag er det ingen krav til energimåling i bygg. Kleven mener likevel at elektrikerbransjen har et felles ansvar for å kommunisere fordelene med energiovervåking overfor byggherrene.

— Tidligere ble kostnad, kompleksitet og plassmangel brukt som argument for å utelate detaljert måling og overvåking. Med dagens løsninger er det både enkelt og rimelig å etablere energiovervåking på kursnivå, både i nye og i eksisterende installasjoner, sier Kleven.

Han er sikker på at IoT-baserte sensorer kommer til å endre digitalisering av elektriske installasjoner og el-tavler radikalt.

— Snart blir energiovervåking en helt naturlig del av styring og drift i bygg og boliger, og det vil gjøre byggene mer energieffektive, avslutter produktsjefen.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo