Funksjonssikre brannalarmkabler for næringsbygg

Funksjonssikre brannalarmkabler for næringsbygg

4 min

De nye, funksjonssikre brannalarmkablene fra Elis Elektro leveres ferdig merket, og gir med det en sikrere og mer effektiv installasjon.

Av sikkerhetsmessige årsaker stilles det høye krav til installasjonen av brannvarslingssystemer i norske næringsbygg. I henhold til TEK17 skal det være funksjonssikre brannalarm- og signalkabler der det ikke er montert sprinkleranlegg eller beskyttet forlegning.

Vanlig praksis er standardiserte hvite kabler, der installatøren må merke hyppig hvilken kabel som tilhører hvilken funksjon ved hjelp av klistrelapper. Heldigvis er ikke det nødvendig lenger.

– Vi så at markedet etterspurte en enklere løsning. Installatørene som har tatt de nye kablene våre i bruk har gitt mange gode tilbakemeldinger, og kablene er allerede blitt bestselgere hos oss, sier Brith Watne, produktansvarlig i Elis Elektro.

Kablene fra Elis Elektro er revolverte og kan leveres både funksjonssikre og som vanlige brannalarmkabler, i tillegg til at du kan velge kabler med eller uten jordtråd. Målet er å gjøre installasjonen enklere, tryggere og mer effektiv for installatøren.

En elektriker med hjelm og gul vest står på en gardintrapp og installerer ledninger i taker på et kontorbygg.
DET INSTALLERES: Røykvarsler og brannalarmsystem i kontorlokaler.

Røde, hvite og grønne kabler

Kablene er ferdig merket med «Brann – Nødlys» og «Talevarsling». De er halogenfrie og møter minstekravet til tverrsnitt på 1 mm2. Kablene går over kabelbroen og helt ned til brannvarslingssystemet, der den røde ledningen sørger for brannvarsling, mens den grønne sikrer talevarslingen. Da er det viktig at de er koblet riktig.

– Installatørene kobler som regel ledningene riktig, men det tar ofte litt tid og en ekstra dose konsentrasjon. Nå er installasjonen forenklet – hovedpoenget med merkingen er at installatørene nå slipper å merke ledningene selv, sier Wathne.

Hun legger til at de nye kablene først og fremst er ment for næringsbygg og prosjektmarkedet.

– Å montere et brannalarmsystem hjemme krever ikke mye kabling, og behovet for merking er dermed mindre. Men i større industri- og næringsbygg som skoler, helsehus og kontorlokaler er det mye å hente på ferdige merkede kabler, sier hun.

de tre fargede kablene på blå bakgrunn
FERDIG MERKET: Brannalarmkablene fra Elis.

Økern Portal med revolverte kabler

Et prosjekt som benyttet ferdig merkede kabler fra Elis Elektro er det nybygde næringslokalet på Økern, Økern Portal. Her har prosjektleder Øyvind Udnæs Faye fra Lysteknikk AS kun lovord å si om den enkle, men effektive, nyvinningen.

– I tillegg til å komme i ulike farger, kan vi også merke kablene med valgfri tekst. Kablene er enkle å jobbe med, og tar veldig liten plass, sier han.

øyvind faye fra lysteknikk as står i en trapp og smiler
TILHENGER AV SMARTE OG EFFEKTIVE LØSNINGER: Øyvind Udnæs Faye i Lysteknikk AS.

Lysteknikk AS benyttet kablene på brannalarmsystemet og talevarslingssystemet i tillegg til kabling for ventilasjonsanlegget. Fargevalgene gjør det enklere å unngå feil i anlegget.

Oversiktbilde av en moderne bygning med mange glassvinduer tatt fra lusten. I bakgrunnen ser vi Oslo.
SIKKERT: Næringsbygget Økern Portal i Oslo har høy sikkerhet med brannalarmkabler fra Elis Elektro. Foto: DARK Arkitekter.

– Bransjen er i kontinuerlig fornying og timekostnaden er høy. Vi entreprenører er derfor stadig på utkikk etter tidsbesparende løsninger, avslutter han.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo