Guide: Optimal installasjon av kabelføringssystemer

Guide: Optimal installasjon av kabelføringssystemer

6 min

Tar du riktige valg ved installasjon av kabelføring blir installasjonstiden kortere, kostnadene lavere og miljøpåvirkningen redusert.

– Med kraftige og pålitelige kabelstiger lager du en sterk ryggrad som danner grunnlaget for hele el-installasjonen i bygget, sier Ulf Johansson, produktsjef for Wibe og Defem kabelføringssystem i Schneider Electric.

Det kan være utfordrende å få til en kabelføring-installasjon som er optimal for omgivelsene og som er i samsvar med gjeldende belastningskrav. Heldigvis finnes det gode retningslinjer du kan følge for å oppfylle krav om høy ytelse, pålitelighet og samtidig være kostnadseffektiv.

­– Velger du funksjonelle kabelstiger som kan brukes både horisontalt og vertikalt, forenkler og effektiviserer du arbeidet med å legge kabler. I tillegg kan du redusere installasjonskostnadene ved å velge kabelføring basert på et klikksystem. Dette er fremtidsrettet og minimerer installasjonstiden, forklarer Johansson.

Portrettbilde av en smilende Ulf i dress.
GIR SVAR: Produktsjef i Schneider Electric, Ulf Johansson, gir deg svaret på hvordan du velger riktig installasjon til forskjellige miljøer.

Ved å tilpasse installasjonen til dagens virkelighet og krav, får du en fremtidssikker og økonomisk installasjon med lavere miljøpåvirkning

– Ulf Johansson

Velg overflatebehandling i tråd med omgivelsene

– Omgivelsene kabelføringssystemet monteres i, det vil si korrosivitetsklassen, er avgjørende for levetiden og kostnaden, forteller Johansson.

Før du velger løsning, er det viktig å danne seg et godt grunnlag for å velge den mest økonomiske og bærekraftige løsningen. Det betyr at du bør gjøre en grundig analyse av installasjonsmiljøet med tanke på forurensing, fuktighet, saltholdighet og sanitære forskrifter.

Ifølge Johansson er det en utfordring at installatører overdriver ved valg av overflatebehandling. Det kan medføre betydelige og unødvendige ekstrakostnader.

– Det er for eksempel ingen grunn til å velge varmforsinket eller Zink+ i et tørt innemiljø. Det vil gjøre installasjonen dyrere enn nødvendig.

– En annen feil vi ser er bruk av overflatebehandling som er tilpasset et tørt innemiljø i et fuktig utemiljø. Dette forkorter levetiden til installasjonen, sier Johannsson.

 Illustrering av et kabelføringssystem i en vindmølle med hav i bakgrunnen.
TILPASS: Ved å analysere omgivelsene og tilpasse valg av overflatebehandling til miljøet, oppnår du lavere kostnader og økt levetid på installasjonen.

Riktig konsollavstand gir lavere kostnader

For å oppnå en effektiv installasjon er riktig avstand mellom oppheng-punktene viktig.

– Lengre konsoll/kontrollavstand betyr færre produkter og elementer å transportere. Det fører til lavere logistikk- og transportkostnader, forklarer Johansson.

Eksempel: Hvis beslagene monteres med fire meters avstand, og ikke to meter, får man en nettobesparelse på omtrent 20 prosent. Bruker du det nye Wibe CLX3-klikksystemet fra Schneider blir tidsbesparelsen opptil 80 prosent.

Selv om den tillatte belastningen faller noe per ekstra meter, pleier fire meter å være mer enn nok i de fleste installasjoner. Og ved å velge riktig type produkt, i tillegg til riktig justering av brakettavstand, får du en optimalisert installasjon som er tilpasset faktiske krav.

– For eksempel er det kun EL-AMA som behøver en maksimal nedbøying på en centimeter per meter konsollavstand. Dette gir, på fire meters konsollavstand med typen KHZSP,122 stykk EXQ Light-kabler av typen 5G1.5, forklarer Johansson.

– Riktig overflatebehandling kombinert med bruken av lengre brakettavstander sørger for en effektiv og pålitelig installasjon – samtidig som det minimerer kostnadene og miljøbelastningen, konkluderer Johansson.

Illustrasjon av kablene i et kabelføringssystem mot en hvit bakgrunn.
FIRE METER ER NOK: Ettersom det er et tilleggskrav å ta hensyn til seperasjonsavstand under kablingen fungerer en konsollavstand på fire meter utmerket i de fleste installasjoner.

 

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo