Installasjonsduell: Trådløs vs. kablet lys- og varmestyring

Installasjonsduell: Trådløs vs. kablet lys- og varmestyring

Hva skjer når man sammenligner kablet og trådløs lys- og varmestyring i to identiske nybygg? Spoiler: Den ene installasjonen gikk åtte timer raskere enn den andre.

— Målet var å finne ut om man sparer tid og kostnader med installasjon av trådløs styring fremfor kablede løsninger, forteller Kristian Smedsrud, daglig leder i Årnes Elektro.

I dette prosjektet fra 2020 ble det i det ene huset lagt tradisjonelle kabler. I det andre styres både belysning og gulvvarme trådløst med smarthusteknologi fra Eaton. Boligene er helt identiske, måler 134 kvadratmeter og varmes opp av panelovner og elektrisk gulvvarme.

Boligene representerer en gjennomsnittlig nybygd enebolig: De er identiske, ligger rett ved siden av hverandre og det er de samme håndverkerbedriftene som har jobbet på begge husene.

— Det gjorde det perfekt å sammenligne tidsbruk og kostnader for disse boligene. Det er få feilkilder, sier Smedsrud.

to elektrikere fra Årnes elektro står foran to identiske hvite eneboliger.
SMARTE ELEKTRIKERE: Kristian Smedsrud (t.v) er daglig leder i Årnes Elektro. Tor Håkon Hansen er elektrikeren som har utført installasjonsarbeidet i de to identiske boligene.

Avliver myter om smarthus

Selv om smarthusløsninger er populært er teknologien gjenstand for en del myter som kan virke avskrekkende. Det er en av de viktigste årsakene til at Eaton løfter fram tematikken.

Dette er de tre vanligste mytene om smarthus:

Myte 1: Smarthus er dyrt

Mange har sett på James Bond og tror at smarthus er science fiction. Slik er det ikke. Ved å bygge en trådløs infrastruktur sparer du deg for mye tidkrevende kabling.

— Det betyr at kostnaden for komponentene går opp i opp med tidsbesparelsen på installasjonen. Dette er studien til Årnes Elektro et glimrende eksempel på, sier Øystein Engebretsen i Eaton.

Øystein Fischer Engebretsen i Eaton Norge.
SPÅR SMARTHUSBOOM: Øystein Engebretsen I Eaton Norge.

Myte 2: Smarthusteknologi er komplisert

De fleste har sett smarthusreklamen til Rema 1000, og dagligvarekjeden har helt rett: Det enkle er ofte det beste.

Elektrikerens oppgave er å muliggjøre smart teknologi via installasjonen på en kostnadseffektiv måte som øker verdien på boligen.

— Her handler det om å ta i bruk enkel og robust teknologi som dekker de mest essensielle behovene i hverdagen. Eksempler på dette er trådløs styring av lys, varme og solskjerming – og sensorteknologi som øker sikkerheten i en bolig, sier Engebretsen.

trådløs hvit lysbryter montert på vegg.
KOMPLISERT? Langt i fra. Med trådløse brytere kan kunden selv velge plassering.
trådløs hvit bryter montert liggende på kjøkkenbenk.
FLEKSIBELT: For noen er det mer gunstig å plassere en bryter slik, men få vet at det er mulig.

Myte 3: Smarthus er kun for nye boliger

Denne myten kan avlives direkte. Trådløs infrastruktur og smarthusteknologi egner seg for nybygg men kan enkelt implementeres i eksisterende bygg og boliger. Eaton har utviklet «Go Wireless» – en serie med smarte ferdigprogrammerte startpakker for trådløs styring av hele, eller deler av huset.

— Mange forbinder ordet smarthus med kompleks og dyr teknologi og «petter-smart» løsninger man ikke nødvendigvis ønsker. Kommuniser gjerne smarte funksjoner eller smarte rom fremfor smarthus og bygg løsninger etter kundens behov, tipser Engebretsen.

Han mener kunnskapsnivået blant norske elektrikere er bra. Samtidig presiserer han at det finnes teknologi installatører absolutt bør sette seg inn i.

— Vi har ansvaret for å skape en fremtidsrettet og kostnadseffektiv installasjon for kundene våre. Ekspertise innen smarthusteknologi er en avgjørende faktor for å møte fremtidens utvikling.

lektriker viser fram trådløs sort bryter montert på sort vegg.
SØMLØS INSTALLASJON: Det er ikke lett å se, men på denne sorte veggen er det montert en trådløs bryter.
fire trådløse brytere i fargene hvit, lyseblå, oransje og mørkeblå.
TRÅDLØST OG FARGERIKT: De trådløse bryterne fra Eaton kommer i mange fine fargekombinasjoner.

Sparte en arbeidsdag med trådløs installasjon

Tilbake i tvillingboligene er resultatet klart: Den trådløse installasjonen i hus nummer en har gått åtte timer raskere enn den kablede installasjonen i hus nummer to.

— Trådløs styring sparer oss for en hel dag med arbeid. Det betyr at prisforskjellen på komponentene spares inn gjennom en effektiv installasjon, forteller Smedsrud.

Og det er ikke den eneste fordelen med trådløse installasjoner og smarthusteknologi, ifølge elektrikeren:

Bryterpanelene blir penere fordi trådløse brytere kan plasseres der man ønsker, og man kan få flere knapper på én og samme bryter. Det betyr at man kan innrede rom uten å ta hensyn til hvor veggboksene til lysbryterne er plassert.

Hus med trådløs styring er klargjort for smarthusoppgraderinger. Det gjør det rimeligere å oppgradere til et fullverdig smarthus. Trådløs styring av lys, varme, ventilasjon og solskjerming er løsninger som gir stor merverdi for kunden.

elektriker viser fram komponent i sikringsskap
HJERNEN I ET SMARTHUS: Ifølge elektriker Hansen er xComfort er sentralenheten selve hjernen i smarthussystemet.

Denne komponenten fører med seg en verden av muligheter for styring av boligen. Du finner sentralenheten xComfort Bridge her.

elektriker som klipper en bunt med kabler i forbindelse med installasjon.SPARER TID: Å legge kabler tar lengre tid sammenlignet med trådløs installasjon.

Fremtiden er trådløs

— Stadig flere utbyggere tilrettelegger for smarthusoppgraderinger i nybygg. Trådløs energistyring er også en voksende trend for privatpersoner som kjøper og bygger ny bolig, forteller Engebretsen i Eaton, produsenten av det trådløse smarthussystemet xComfort.

Produktbilde xComfort bridge fra Eaton på hvit bakgrunn
XCOMFORT: Kjenner du til xComfort Bridge fra Eaton? Denne komponenten er selve grunnsteinen i dagens smarthus.

Denne serien består av smarte trådløse enheter som gjør hverdagen enklere. Ta en titt på disse hvis du fremdeles lurer på hvorfor du bør anbefale smarte og trådløse installasjoner:

Go Wireless dim & app set startpakke

Denne startpakken inneholder følgende komponenter:

  • xComfort Bridge for app konfigurering.
  • Tre 100W universal dimmeaktuatorer som dimmer alle dimbare laster fra 0 W. Monteres desentralisert der det er hensiktsmessig i installasjonen uten behov for kabling.
  • Fire trådløse 55 x 55 trykknapper med 10 års batterilevetid. Tre av knappene fungerer som lokal styring av hver dimmeaktuator. Den fjerde fungerer som hovedbryter mot alle de tre dimmeaktuatorene parallelt. Aktuatorer og trådløse trykknapper kommer ferdig programmert mot hverandre.

xComfort Bridge
Denne enheten styrer alle boligens lyskilder via app. Den er enkel å installere og krever ingen ytterligere konfigurasjonsprogramvare. Alt du trenger å gjøre er å installere en av Eaton sine forhåndsprogrammerte Go Wireless-pakker, dimmeaktuatorer eller bryteaktuatorer.


xComfort Universal bevegelsessensor
xComfort universell bevegelsessensor er en ideell løsning for bevegelsesdeteksjon som gjør det mulig å kontrollere rombelysning og klima: For huseieren gir dette energisparing og økt komfort og/eller sikkerhet.

Slik fungerer den:

Dør-/vinduskontakt
xComfort dør-/vinduskontakt er en trådløs slimline-sensor for overvåking av dører og vinduer, og for trådløs lys- og temperaturstyring. Denne enheten bidrar i stor grad til strømsparing, sikkerhet og komfort.

Slik fungerer den:

— Prosjektet til Årnes Elektro er en objektiv studie (gjennomført i 2020) som verifiserer at det lønner seg å installere trådløst. Det er installatørens ansvar å sette seg inn i teknologien og ta i bruk teknologi som muliggjør smartteknologi som allemannseie. Dette er dønn stabil teknologi som man ikke må være redd for å ta i bruk, avslutter Engebretsen.

Tips: For installatør som har en ansvarsrett på fem år er det viktig å bruke robuste kvalitetsprodukter med fem års garanti.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo