Komfyren er hjemmets største brannkilde

Komfyren er hjemmets største brannkilde

3 min

Tror du kundene dine vet det? Gi kundene dine en livsviktig påminnelse ved å snakke om komfyrvakt.

30 prosent av alle elektriske branner starter på komfyren. I dag er det et krav til komfyrvakt i nye boliger, eller hvis det legges opp ny kurs til komfyren. Det betyr at komfyrvakten skal være installert som en del av det faste elektriske anlegget.  Men langt fra alle nordmenn bor i en ny bolig. Derfor er det viktig at du som fagperson oppfordrer til installering av komfyrvakt der det er nødvendig.

– Alle kan glemme å skru av komfyren i en hektisk hverdag. Samtidig er det mange som ikke vet at en enkel komfyrvakt kan forhindre brann, sier produktsjef Stian Berglund hos CTM Lyng.

Selskapet er produsent og leverandør av sikkerhetsløsninger til hjemmet. Berglund forteller at en komfyrvakt skal være brukervennlig – men påpeker at monteringen skal gjøres av en fagperson, såfremt det ikke er plug and play.

En livvakt i forkledning

Antall boligbranner økte med 31 prosent fra 2017 til 2018. Det viser tall fra alarmselskapet Verisure. Statistikken viser at tørrkoking, tørrsteking, feil på eller feil bruk av elektriske apparater er den hyppigste årsaken til brann. 

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men det er branner som starter om natten som tar flest liv. Da er det ofte unge mennesker som rammes. Det er ikke bare brann som tar liv. Ved tørrkoking kan det utvikles røykgasser som inneholder giftig karbonmonoksid. I store konsentrasjoner kan gassen føre til kullosforgiftning.

Komfyrvakten er en rimelig investering – enten man velger å montere den rett i stikkontakten, eller går for komfyrvakt med tilkobling i fast elektrisk anlegg.

Design er viktig for oss

Leverandøren Micro Matic leverer toppmoderne komfyrvakter tilpasset dagens kjøkken.

– Mange synes det er vanskelig å finne en egnet plass til komfyrvakten. Kjøkken og bad er de stedene befolkningen bruker størst summer på design og kvalitet og mange har store innsigelser mot å montere sensorer og andre forstyrrende elementer som påvirker arkitekturen, sier Kjell Ytterdal, produktsjef i Micro Matic AS.

Derfor har Micro Matic lansert verdens slankeste sensor, MicroSense, som kun er 11 millimeter tykk og passer fint i de fleste installasjoner. Den er også universell slik at samme sensor kan benyttes både under vifte, på vegg og i tak. Sensoren kommer dessuten i tre forskjellige farger slik at flest mulig kan få den til å passe inn hjemme hos seg.

En annen komfyrvakt er Mkomfy  fra CTM Lyng. Sensoren har en innebygd timer-funksjon som føler økt temperatur på platetoppen. Etter to timer skrus strømtilførselen av, selv om overoppheting ikke har skjedd. Dette skal hindre at man glemmer eller forlater komfyren når platene står på.

Komfyrvakt kan gi billigere forsikring

Trygghet er ikke den eneste fordelen med en komfyrvakt. Noen forsikringsselskaper tilbyr sikkerhetsrabatt på forsikringspremien hvis man har installert en FG-godkjent komfyrvakt. Det kan være verdt å nevne for kunden.

Spesielt utsatte personer i sårbare situasjoner kan også få installert komfyrvakten gratis. Husk derfor å tipse relevante kunder om å undersøke dette hos sin lokale hjelpemiddelsentral.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo