Legger fiber med uvanlig teknikk

Legger fiber med uvanlig teknikk

Når Brunbjørn AS pløyer i landbrukskommunen Stange, er det ikke for å fjerne ugress i åkrene – men for å gi innbyggerne høyhastighetsbredbånd. Les hvordan entreprenøren jobber effektivt og skåner omgivelsene på én og samme tid.

I august startet utbyggingen av fiber til husstander i Stange kommune (FTH Stange). Det er totalentreprenøren Brunbjørn AS som leder prosjektet under byggherre Eidsiva Bredbånd.

For Stange-prosjektet har entreprenøren fått tillatelse til å pløye – fremfor tradisjonell graving. Prosjektleder Geir Korssletten forteller at metoden har flere fordeler.

– Å pløye fiber er ekstremt effektivt sammenlignet med graving. Med metoden pløyer vi mellom 400 og 1000 meter fiber daglig. Med tradisjonell graving hadde vi ikke klart mer enn 50 til 100 meter.

Oppdraget er resultat av en ny graveforskrift, som åpner for pløying som metode og legging av infrastruktur i Statens vegvesens grunn.

Slik pløyer man fiber

Metoden Brunbjørn bruker på FTH Stange beskrives enklest i tre steg. Først kjøres det opp en trasé til plogen med en forplog (ripper). I første fase fjernes også stein og andre hinder.

Deretter dras plogen gjennom bakken i traseen. Hovedrøret på 40 mm legges ned langs traséen og trekkes automatisk ned i grøfta gjennom plogen.

Når fiberen er lagt kjører Brunbjørn over og pusser grøfta fin igjen.

Skåner omgivelsene – både over og under bakken 

Pløying er en skånsom arbeidsmetode som egner seg i kulturrike områder som Stange. I stedet for konvensjonell graving, legging og gjenfylling blir rørene pløyd ned i og trukket gjennom bakken.

Fordi man ikke ser hva som skjuler seg under overflaten, må Brunbjørn gjøre grundig forarbeid.

– Stange er en landbrukskommune med stor «L» – spekket med kulturhistorie og verneverdige kulturminner. Derfor har vi gått mange runder med arkeologer for å klarere områder før vi setter plogen i jorda, forteller Korssletten. 

 

Steiner har skapt hodebry

Det er ikke bare kulturskatter som skjuler seg under bakken. Annen infrastruktur og grov stein har skapt hodebry for Brunbjørn og underentreprenør Veflen Entreprenør AS. Hele 85 lastebillass med stein har blitt fjernet fra pløyetraseen.

Derfor er Korssletten overrasket over hvor smertefritt prosessen har gått.

– Det hadde vi ikke forventet da vi så mengden steinmasse som ble fjernet før oppstart. Vi gikk inn i prosjektet med skrekkblandet fryd, røper han.

Bestiller materiell i ekstreme volum

Onninen leverer fiberrør, søketråd, kabelbånd, skjøter og fiberskap til Brunbjørns base på ærverdige Huseby gård.

– Vi har en Onnshop-konto som blir flittig brukt, men på grunn av ekstreme volum har vi på dette prosjektet hatt direkte kontakt Onninen som leverer materiell løpende, forteller Korssletten.

Brunbjørn har bestilt nærmere 45 000 meter med 40 mm kabelrør, 105 000 meter med 844 kunderør og mange paller med utstyr fra Onninen den siste tiden.

Fiber i 2019

Siden begynnelsen av august har Brunbjørn og Veflen Entreprenør pløyd cirka 35 000 meter og gravd 15 000 meter fiber på Stange. Prosjektet dekker ett hovedområde og syv tilleggsfelt. Både hovedfeltet på 50 000 meter og tre av syv tilleggsfelt var klare innen utgangen av 2018.

– Vi vet at mange ønsker seg bredbånd med høy hastighet. Nå kan innbyggere i Stange se frem til et nytt år med fiber, avslutter Korssletten.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo