Leverte 276 tonn kabler til en bygd uten veier

Leverte 276 tonn kabler til en bygd uten veier

3 min

Tusenvis av kilo med kabler, fraktet fra syd i Polen til nord i Norge, til en veiløs bygd. Det var noen av utfordringene Onninen måtte overkomme i et logistikkoppdrag utenom det vanlige.

I november 2019 skal en ny vindpark stå ferdig på Middagsfjellet i Tysfjord kommune. Sammen med den polske kabelprodusenten Tele-Fonika Kable S.A fikk Onninen i oppdrag å transportere 71 kabeltromler fra fabrikken i Polen til kommunen i Nord-Norge. Den tunge lasten tilsvarte vekten til et Airbus A350-fly – med passasjerer ombord!

– Etablering av bærekraftige energisystemer er en viktig flaggsak i Onninen. Derfor ble vi både stolte og glade da vi fikk oppdraget fra Fortum via deres samarbeidspartner Nordkraft. Samtidig var vi spente, fordi vi er vant til å ha full kontroll på både transportører og kostnader, sier Morten Olsen, kundeansvarlig i Onninen.

God planlegging – og uforutsette hendelser

En så stor leveranse av kabler, som skal fraktes over så stor avstand, krever god planlegging. 15 trailere skulle tilbakelegge 3 000 kilometer og levere kabeltromlene puljevis.

– Opprinnelig skulle alt leveres på fergekaia i Kjøpsvik samtidig, men det var ikke mulig å få alle trailerne av gårde på samme tidspunkt. Vi hadde heller ikke anledning til å losse alt på en gang, forteller Olsen.

To uker etter at de første tromlene hadde ankommet Tysfjord, var alt på plass. Utfordringen var imidlertid at den store mengden kabeltromler krevde større lagringsplass på land enn først antatt.

Dermed måtte hele operasjonen flyttes til en større kommunal kai på sørsiden av Tysfjord.

Ingen vei, ingen hindring

Godt plassert på en ny, større kai var tromlene klar for neste etappe. Men i en bygd uten veier måtte alternative ruter tas i bruk. Løsningen ble et av Forsvarets gamle landgangsfartøy. Sommermåneden juni til tross, i fire varmegrader og snøbyger startet lossingen.

Fem båtlass senere var de 71 kabeltromler omsider levert på Sørfjorden kai, og klare til å bli fraktet videre opp det svært bratte og svingete stykket opp til Middagsfjellet hvor den nye vindparken skal stå.

Enige om godt samarbeid

Et utfordrende utgangspunkt, utforutsette hendelser og mange involverte aktører endte til slutt opp med å bli en vellykket leveranse. Kundeansvarlig i Onninen og prosjektleder hos Nordkraft er enige om at samarbeidet fungerte godt:

– Samarbeidet med Nordkraft og Tele-Fonika var svært godt. Onninen hadde tett dialog med prosjektleder Ulf Ragnar Hanssen hele veien, mens Tele-Fonika sørget for at alle tromlene var korrekt merket fra fabrikk etter mal fra Nordkraft, skryter Olsen.

– Fra Nordkraft side har vi bare en ting og si: Dialogen og oppfølgingen av leveransen, både med Onninen og Tele-Fonika har vært førsteklasses! Våre behov for spesialtilpassede kabellengder på tromlene har vært fulgt opp på en mesterlig måte fra leverandør, avslutter prosjektleder Ulf Ragnar Hanssen i Nordkraft.

Involverte aktører:

  • Fortum: Oppdragsgiver
  • Nordkraft AS: Prosjektleder
  • Tele-Fonika Kable S.A: Polsk kabelprodusent som fikk oppdrag sammen med Onninen
  • Ellingsen Maskin AS: Lossehjelp ved frakt til større kommunal kai
  • 2Marine AS: Eier av Forsvarets gamle landgangsfartøy, MS Sørøysund
  • Målselv Maskin AS: Fraktet kabeltromlene det siste stykket opp til Middagsfjellet
Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo