Når smart-teknologi blir nødvendig for å bo hjemme

Når smart-teknologi blir nødvendig for å bo hjemme

I dag finnes det ingen krav om tekniske løsninger som sikrer at man kan bo hjemme og betjene egen bolig dersom livet endrer seg dramatisk.

Elektroteknisk livsløpsstandard er et komplisert begrep, men handler om noe helt grunnleggende.

– Ved å innføre elektroteknisk livsløpsstandard som krav ved bygging av nye boliger kan vi gjøre dette mulig, mener Terje Lillemo i CTM Lyng, en av Norges fremste produsenter og leverandører av sikkerhetsprodukter til hjemmet.

Portrettbilde av Terje Lillemo, administrerende direktør i CTM Lyng
Terje Lillemo i CTM Lyng mener det bør etableres elektronisk livsløpsstandard som krav i nybygg.

Savner teknisk standard for nybygg

Livsløpsstandard er allerede et etablert begrep og handler i hovedsak om å definere størrelsen på rom, sikre at nødvendige funksjoner er på samme plan, at dørstokker og trapper ikke hindrer folk fra å bo hjemme. Videre er det et viktig poeng at folk flest kan kjøpe boligen. CTM Lyng savner imidlertid en ny teknisk standard for nybygg.

Hva må man ha og hva brukes i dag?

I en bolig må man per dags dato ha følgende tekniske funksjoner på plass: Styring av lys, oppvarming og stikkontakter, komfyrvakt, vannstopp og ventilasjon.

– De fleste boliger som bygges i dag har «billigste løsning» med ordinære brytere, termostater og ratt-dimmere for styring av lys, stikk og varme. Videre leveres ofte komfyrvakter, vannstopp og ventilasjon med proprietære løsninger som ikke «snakker et forståelig språk» eller kommuniserer noe som kan brukes av en systemleverandør, forklarer Lillemo.

Hva må man gjøre?

For å oppgradere eller tilpasse den tekniske installasjonen ved ulike behov, uten store investeringer i rehabilitering må man bruke utstyr som kan snakke sammen og være på plass fra starten av i nye boliger.

Den eneste måten å sikre dette på, slik at overgangen fra standard til behovstilpasset installasjon blir enkel og rimelig, er å regulere dette i lov eller forskrift, ifølge CTM Lyng.

Bilde av hånd som sjekker mTouch Home appen.
Elektroteknisk livsløpsstandard handler i bunn og grunn om å gi folk muligheten til å bo hjemme så lenge som mulig.

Positive effekter

Elektroteknisk livsløpsstandard har mange positive effekter. De viktigste er generell modernisering av standardinstallasjoner hvor man sikrer at behovet for styring, regulering og kommunikasjon dekkes. Sist men ikke minst bidrar en slik standard til å nå målet om mer energieffektive boliger.

– Den dagen man må oppgradere installasjonen til nye behov blir det med elektroteknisk livsløpsstandard en ren formalitet hvor man enkelt redefinerer funksjonen fra komfort til nødvendig styring, presiserer Lillemo og avslutter med en oppfordring: Løsningene finnes – still krav om at de skal brukes.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo