NEK 400:2018 – vær oppdatert, ikke utdatert!

NEK 400:2018 – vær oppdatert, ikke utdatert!

2 min

Den oppdaterte normen NEK 400:2018 sikrer gode og trygge elektriske lavspenningsinstallasjoner. Med endringer knyttet til elbil-lading og batteriinstallasjoner får elektrikere tilgang til nye løsninger og produkter.

NEK 400:2018 bidrar til å sikre elektroinstallasjoner, og er førende for elektrikere og for elektrobransjen generelt. Når den oppdaterte versjonen nå er ute, foreligger det endringer man må være kjent med.

–  I løpet av de siste fire årene er det kommet nye produkter og løsninger som kunder ønsker at elektriker skal koble til det elektriske anlegget. Elektrikere som ikke sørger for å være oppdatert på nye løsninger og produkter blir fort utdatert, sier kursansvarlig i IKESS Norge, Egil Holter Sæthre.

Dette er endringene i NEK 400:2018

Endringene i NEK 400:2018 inkluderer blant annet endringer knyttet til elbil-lading, batteriinstallasjoner, solcelleanlegg og jordelektrodens virkeområde i TN-installasjoner. Endringen som gjelder for jordelektrodens virkeområde i TN-installasjoner er særlig interessant og oppklarende.

– Kravene som gjelder for jordfeilbrytere i serie foran et ladepunkt har blitt tydeligere. Det har også kommet en alternativ løsning som ikke var tillatt tidligere, på eksisterende kurser til frittliggende private garasjer, sier Sæthre.

For batteriinstallasjoner handler det om hvordan man utnytter batterienes fulle potensiale, i form av å bruke tidligere elbil-batterier i batteriinstallasjoner for bolig og næring.

– Flere og flere produsenter kommer med og bruker tidligere Litium-ion elbil-batterier i hjemmelagringsløsninger, såkalt «second life». Nå har det kommet skjerpende krav til hvordan batteriene skal kobles til det elektriske anlegget. Det har også kommet nye krav til selve batteriløsningen som elektrikeren må kjenne til, fortsetter Sæthre.

Trygge og gode elektriske installasjoner

En elektriker som kjenner NEK 400:2018 godt, vil enklere, raskere og sikrere kunne avgjøre hvilke løsninger som skal etableres når det kommer inn et oppdrag. Samtidig vil det gjøre elektrikeren tryggere og dyktigere, i tillegg til at man med økt kompetanse oppnår større lojalitet hos kundene.

– Nå anbefaler blant annet NEK 400:2018 at det installeres «serielysbuevern/AFDD» på utvalgte kurser. Med den rette kunnskapen vil man kunne gi klare og gode svar til kunden og etablere trygge og gode elektriske installasjoner, avslutter Sæthre.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo