Norsk selskap utvikler fremtidens rørsystemer

Norsk selskap utvikler fremtidens rørsystemer

4 min

Pipelife har lenge vært en komplett leverandør av rør. Med bærekraft i søkelyset, skal det norske selskapet utvikle fremtidens rørsystemer.

Pipelife har gjort store endringer internt den siste tiden. For deg som kunde er den viktigste endringen et helhetlig perspektiv på nye, innovative produktserier og en bærekraftig produksjon.

– Målet er å bidra til å sikre folks livskvalitet med trygg tilgang på vann, strøm og informasjon. De nye systemene vi utvikler er viktige for å få til dette, forklarer John Øye, produktsjef på kabel/el i Pipelife.

Protectline – enklere og sikrere infrastruktur

Et av de nyeste systemene fra Pipelife er Protectline – et komplett rørsystem som beskytter infrastrukturen under bakken over lang tid. Systemet har innvendig fas som minimerer sjansen for at kabelen skades under inn- og uttrekking.

– Kvalitet og bærekraft har stått i sentrum gjennom hele utviklingen av Protectline. Har du først installert kabelrørene kan du bruke infrastrukturen om igjen senere og unngå fremtidig graving, sier Øye.

To arbeidere kobler ledninger over bakken. Under bakken danner fire kabelrør en omfattende infrastruktur.
UNNGÅ SKADER PÅ KABEL: Den største miljøbelastningen ved installasjon av kabler er selve gravingen. Bruker du eksisterende infrastruktur blir klimautslippene til prosjektet betraktelig lavere.

Kvalitet med norsk rørproduksjon

Utviklingen av nye, komplette systemer som Protectline påvirker ikke optimaliseringen av kjente klassikere. De dobbeltveggede kabelrørene (DV rør) på kveil fra Pipelife produseres fortsatt i alle dimensjoner og farger på fabrikken i Ringebu.

– Den største fordelen med å produsere disse produktene i Norge, er at vi har full kontroll på råvarene som brukes – og hvilken kvalitet og miljøpåvirkning produktene har. Før var vi avhengige av underleverandører. Nå kan vi stå hundre prosent for alle produktene våre, forteller Øye.

Røde DV kabelrør kveiles automatisk inne på fabrikken til Pipelife.
BESTSELGER: DV rørene fra Pipelife er godt egnet til inntakskabel, på provisoriske anlegg og til gatebelysning. Trekkesnoren er forlenget for å unngå at den forsvinner inn i røret.

Nysgjerrig på hvordan det ser ut når Pipelife produserer DV kabelrør på kveil? Se filmen:

Pipelife har bedre kontroll på rørkvaliteten fra fabrikkene i Norge enn fra utlandet. Supportavdelingen er også mer tilgjengelig for deg som trenger gode og konkrete råd om installasjon.

Inspirert av montørene

– Noe av det beste med produksjon i Norge er nærheten vi har til kundene våre. Innsikten vi får fra dem bruker vi ofte i utviklingen av nye produkter, sier Øye.

Et eksempel på montørenes påvirkningskraft er tydelig i utviklingen av Protectline. Det var kunder av Pipelife som kom med forslaget om å ta bort kvasse kanter på rørene.

– Og det har vist seg å være en stor suksess. Det er viktig for oss å ha tett dialog med kundene våre, sier Øye.

Fordelen med å produsere i Norge er at vi kan stå hundre prosent inne for produktene våre.

– John Øye, Produktsjef i Pipelife.

Ønsker større bruk av resirkulert plast og smarte rørsystemer

Det langsiktige målet til Pipelife er å være klimanøytral innen 2050. Bærekraft har alltid stått sterkt i selskapet med en fartstid på over 50 år. For å minimere klimautslippene bruker Pipelife en stor andel resirkulert plast i rørproduksjonen.

– For å kunne bruke enda mer resirkulert plast, må kvaliteten på resirkulert plast bli bedre. I tillegg må internasjonale standarder endres for å tillate mer bruk av resirkulert plast i produksjonen, uten at det går på bekostning av kvalitet og levetid på produktet, forklarer Sigmund Aandstad, administrerende direktør i Pipelife.

Et annet prosjekt Pipelife jobber med er utviklingen av smarte rørsystemer. Sammen med Telenor, NTNU, Innovasjon Norge og andre teknologipartnere, utvikler de smarte løsninger for rørbransjen som gir oversikt over vannmengder, vannkvalitet og lekkasjer i rør under bakken.

– 30 prosent av vannet som sendes ut i ledningsnettet kommer aldri fram. Derfor er det viktig å ta bedre vare på vannressursene våre. I tillegg kan overvåking gi et tidlig varsel ved flom, og dermed forhindre skader på mennesker og infrastruktur, forklarer Aandstad og fortsetter:

– Sensorikk og digital overvåking er en viktig del av helheten i å tilby bærekraftige løsninger.

To klosser ligger på et tregulv. En har den gamle logoen til Pipelife, og en har den nye med mer moderne font og sterkere farger.
SER DU FORSKJELLEN? I tillegg til å jobbe med komplette, bærekraftige produktserier har Pipelife også modernisert logoen sin.
Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo