Rolige arbeidsdager? Bruk tid på faglig utvikling

Rolige arbeidsdager? Bruk tid på faglig utvikling

5 minutter

Denne geniale løsningen kompenserer for mangelen på dagslys. Les videre og bli ekspert på Human Centric Lighting.

Human Centric Lighting (HCL) er en løsning som kompenserer for mangelen på dagslys. Her brukes kunstig lys for å imitere forandringene i lysintensitet og fargetemperatur som forekommer i naturlig lys. Løsningen bidrar blant annet til å opprettholde den naturlige døgnrytmen, og det finnes er bredt spekter av armaturer som er kompatible med en HCL-løsning.

Vi har snakket med konseptsjef Anders Bru i Glamox om hvorfor du som installatør bør anbefale HCL til sluttbruker.

Dette er de tre viktigste salgsargumentene:

  • Man forsterker døgnrytmen
  • Man forbedrer kognitive ferdigheter
  • Øker følelsen av trivsel og velvære

— Vi mennesker påvirkes både visuelt og biologisk av lyset. Brukere av løsningen sier at de føler seg sunnere, lykkeligere og mer opplagt. Det er fordi HCL stimulerer den naturlige døgnrytmen, og forbedrer søvnkvaliteten ved å justere kroppens hormonbalanse. Dette er spesielt viktig for utsatte grupper som ungdom, skiftarbeidere og personer med demens, forteller Anders Bru, konseptsjef for HCL i Glamox.

Glamox har laget et eget webinar om Human Centric Lighting, presentert av Anders Bru, som du kan se gratis nederst i denne artikkelen.

Anders Bru, konseptsjef for Glamox HCL.
HCL-EKSPERT: Konseptsjef Anders Bru i Glamox kan mer om HCL enn de fleste.

Bruker egne lokaler som showroom

Vil du se hvordan Human Centric Lighting fungerer i praksis? Da bør du stikke innom hovedkontoret til Glamox på Skøyen i Oslo. Her er lokalene designet for at både ansatte og kunder skal trives og bli inspirert. Her viser Glamox frem mer enn 140 ulike produkter og belysnings-konsepter, inkludert HCL.

Bilde av møterom delt i tre med ulike typer belysning.
SE FORSKJELLEN: Glamox har innredet hovedkontoret sitt med HCL belysning. Her med kaldthvitt til venstre, nøytralthvitt lys i midten og varmhvitt lys til høyre.

— Kontoret er et stort og sammensatt showroom for eksterne, og en god arbeidsplass med optimal belysning for de som jobber der. Her kan de ansatte selv styre lysintensiteten med smarttelefonen, forteller Bru.

Slik implementerer du Glamox HCL

Dersom du ønsker å bli ekspert på området, trenger du mer enn gode salgsargumenter i ermet. Som fagperson må du vite hvilke løsninger som egner seg i ulike miljøer og hvordan HCL implementeres.

Ved design av løsning er det fire faktorer det er viktig å ta hensyn til:

Spektrum: De blå bølgelengdene i lyset påvirker kroppen biologisk. Det er derfor vi bruker lyskilder med bølgelengder i det blå spekteret for å få kroppen i gang om morgenen. Om kvelden er det omvendt. Da gjør det varme hvite lyset det enklere å slappe av.

Intensitet: Forskning har lært oss hvor mye lys vi trenger for å påvirke de biologiske prosessene i menneskekroppen. Som fagperson må du velge løsninger som gir godt nok lys til å sikre dette, samtidig som man unngår blending og høyt energiforbruk.

Timing og varighet: Kaldthvitt lys med høy intensitet har størst effekt på oss om morgenen. Om kvelden gjør mye lys med høyt innhold av blå bølgelengder at melatoninproduksjonen dempes, og det blir vanskelig å sovne. Om kvelden bør vi derfor ha ett varmthvitt og dempet lys. Ta hensyn til dette når du planlegger en HCL-løsning med 24-timers syklus.

Lysfordeling: For at lyset skal ha en biologisk effekt, må øynene oppfatte lyse områder i rommet mest mulig effektivt. Siden lysreseptorene i øyet som påvirker døgnrytmen er ekstra sensitive nederst og inn mot nesen, anbefales det å belyse flater i den øverste delen av synsfeltet.

— Alle bygninger og omgivelser har sine utfordringer. For å sikre optimal effekt av HCL er det avgjørende at disse fire parameterne virker sammen, og at du designer en løsning som møter brukerens behov, presiserer Bru.

Bilde av klasserom delt i tre med ulike typer belysning.
SKOLELYS: Glamox HCL benyttes stadig mer i skolen. Løsningen sørger for optimale arbeidsforhold for både elever og lærere.

Gi sluttbruker god opplæring

Når løsningen er installert og klar til bruk, er det viktig at du lærer sluttbruker å bruke den.

— Det du bør fokusere på er å gi bruker en forståelse av hvorfor det er installert en HCL-løsning og hvordan man kan utnytte den optimalt. Fortell om teorien bak og om hvordan lyset påvirker oss. Videre bør du vise hvordan bryterfunksjoner i rommet virker, tipser Bru. 

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo