Sentralisert eller desentralisert nødlyssystem?

Sentralisert eller desentralisert nødlyssystem?

3 min

Som installatør bør du ha kunnskap om hvilke ledesystemer som er riktige for prosjektene du jobber med. Her er forskjellene mellom desentraliserte og sentraliserte nødlyssystemer.

– Det er krav om ledesystemer i de fleste bygg, og markedet for nødlys er derfor stort. Flere installatører burde se på nødlys som en mulighet til å inngå gunstige serviceavtaler – og ikke et nødvendig onde, mener Knut Ballangrud, salgsansvarlig for sikkerhetsprodukter i Eaton.

Det finnes mange ledesystemer å velge mellom til både mindre og større bygg. Elektrisk høytsittende nødlys, lavtsittende/etterlysende nødlys, håndløpere, talevarsling eller en kombinasjon av disse.

– Den vanligste løsningen er høytsittende elektrisk nødlys. I Eaton fokuserer vi på desentrale og sentraliserte høytsittende nødlys. Som installatør er det viktig å kunne forskjellen, sier Ballangrud.

Desentraliserte nødlys: Dette må du vite

I et desentralisert nødlyssystem er nødlysarmaturene uavhengige av hverandre, og det kreves ingen kompliserte installasjoner av for eksempel funksjonssikre kabler. Ulempen er vedlikeholdskostnadene ved skifte av batteri.

Levetiden til batterier for nødlysarmaturer er varierende, og du har flere valgmuligheter. Et typisk nødlys har en levetid på mellom 4-10 år, og da er det viktig å tenke på langsiktige driftskostnader.

– Jeg pleier å anbefale Lithium LifePo-batterier. De koster mer, men når en regner inn kostnadene av batteriskifter vil disse batteriene med en forventet levetid på 10 år trumfe den høyere prisen, tipser Ballangrud.

Produktbilde av en Eatons nødlysarmatur – NexiTech.
DESENTRALISERT: Desentraliserte ledesystemer er den vanligste løsningen i dagens bygg.

– I Eaton selger vi kun desentraliserte nødlys som kommer med selvtest/autotest. Da unngår du omfattende og kostbare manuelle testprosesser, forklarer Ballangrud.

Velger du en desentralisert løsning med selvtest er det viktig å tenke på innkjøpspris mot de totale kostnadene i nødlysarmaturens livsløp.

– Er det et større anlegg med cirka 50 eller flere armaturer hadde jeg vurdert en sentral overvåking, sier Ballangrud.

Sentraliserte nødlys: Dette må du vite

Et sentralisert ledesystem vil si at nødlysarmaturene er koblet til en eller flere nødlyssentraler. I motsetning til desentraliserte nødlysarmaturer kreves det lite vedlikehold da det ikke er batterier i hver armatur. Sentraliserte ledesystemer kan med fordel brukes i bygg som er fullsprinklet og som har større brannceller.

Et adaptivt nødlys med et rødt kryss.
MODERNE LØSNINGER: Innen både sentraliserte og desentraliserte nødlys har det i de senere årene blitt utviklet enda mer avanserte løsninger som blant annet adaptive nødlys.

– I adaptive nødlysløsninger endrer pilretningen på markeringslysene seg i sanntid avhengig av hvor nødsituasjonen har oppstått. Dette har slått godt an i markedet den siste tiden, forklarer Ballangrud, og avslutter: 

– Det viktigste er å finne ut hva som er det riktige valget av ledesystemer for din kunde – det kan potensielt redde liv.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo