Smart og fjernstyrt hytte

Smart og fjernstyrt hytte

3 min

Med moderne smarthusløsninger fra Onninen ble den gamle hytta forvandlet. Dimbare LED-lys og fjernstyring via mobiltelefon er blant de nye løsningene som gjør hyttelivet enklere.

På Fjeldstøl, i fjellet ovenfor Bagn i Valdres, ligger et stort hyttefelt som er bygget ut over flere tiår. De første hyttene ble bygget uten strøm og vann, men etter hvert er både vann og strøm blitt tilgjengelig høyt oppe på fjellet. Etter flere år med kald hytte og lite strøm, bestemte en av hytteeierne seg for å ruste opp den 40 år gamle tømmerhytta til moderne standard.

– På denne hytta var det 12-volts anlegg med solceller og batteribank. Det fungerte bare sånn passe. Ofte sviktet solcellene og ladingen, slik at eierne kom til kald hytte når de skulle være her om vinteren, forteller Terje Kaksrud i Hurum Elektro AS.

Helt nytt anlegg

Eieren hadde en stund ønsket en litt enkel hytte, men endte til slutt opp med å ville oppgradere. Strøm var allerede tilgjengelig i veien som gikk forbi hytta, så det var egentlig bare å koble seg på.

– Det var ingenting av det gamle anlegget vi kunne bruke. Alt måtte rives ut og legges opp på nytt. Samtidig var det ikke ønskelig at altfor mye ledninger og installasjoner skulle synes, forteller han.

Hurum Elektro AS fikk i oppdrag å oppgradere hytta fordi de har spesialisert seg innenfor smarthus og styringssystemer for boliger. Sammen med eieren valgte de å installere så mye trådløst som mulig, basert på løsninger levert fra Onninen.

– Vi har installert Sensio sentral og xComfort brytere og mottakere. På den måten kunne vi redusere antallet ledninger, men samtidig få en avansert funksjonalitet, forteller Kaksrud.

Kontroll via mobil

Når det gamle anlegget var revet ned, ble det lagt opp ledninger på en måte som faktisk gjorde at færre ledninger ble synlige i oppholdsrommene i hytta. Selv med helt nytt sikringsskap og 230 V var installasjonen mer diskret.

– Vi har i stor grad benyttet LED-belysning, som er lett å gjemme og gjøre diskret. Det er laget nye skjermbrett som skjuler LED-lister. Alt er dimbart og programmert til å gi stemningsfull belysning i oppholdsrommene, forklarer han.

Med Sensio-serveren fikk man også muligheten til å installere flere smarthusfunksjoner. Blant annet kan temperaturen innendørs heves via mobilapp, slik at hytta er varm ved ankomst.

– Med utbyggingen av 4G-nettet åpner det seg enda flere muligheter. Det er installert to kameraer som gjør at eieren kan sjekke både stua og forholdene utendørs. Alt kan programmeres til forskjellige situasjoner. For eksempel skrus kameraene av når eieren er på hytta, temperaturen senkes automatisk når de er borte og en rekke andre ting, sier Kaksrud.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo