Smarte tavlekomponenter sparer strøm og penger

Smarte tavlekomponenter sparer strøm og penger

4 min

Norge sløser mest elektrisk energi i verden. Det vil Schneider Electric endre.

– Større energieffektivitet i norske bygg handler ikke om sparedusj eller 18 grader i stuen. Vi kan beholde og skape enda mer komfort, samtidig som vi reduserer forbruket gjennom smart energistyring, sier Karoline Nystrøm, administrerende direktør i Schneider Electric Norge.

De siste årene har elektrobransjen opplevd et tydelig skifte mot grønnere løsninger – både fra bransjen selv og fra sluttkundene. Det har ført til at det stadig utvikles ny teknologi som hjelper oss å ta gode valg i hverdagen.

Portrettbilde av administrerende direktør i Schneider Electric Norge, Karoline Nystrøm.
INNOVASJON: Schneider Electric vier mellom fem og seks prosent av sin årlige omsetning til forskning og utvikling av smarte og bærekraftige løsninger for elektrobransjen. Det er administrerende direktør i Norge, Karoline Nystrøm, stolt av.

Smarte tavlekomponenter sparer energi

– Alle ønsker å spare penger der de kan, og energieffektive løsninger gjør det lettere for folk flest å snu om på dyre strømvaner. For eksempel kan smarte tavlekomponenter skru av varmekabler når de ikke trengs, balansere strømmen og sikre mot overbelastninger, forklarer Odd Arvid Kleven, produktsjef i Schneider Electric.

En annen stor fordel med å bruke smarte tavlekomponenter er at de kan sende ut signaler om det skjer en feil på kursen.

Selv med så store fordeler er det fortsatt overaskende få som bruker smarte tavlekomponenter i næringsbygg og private hjem. Kleven tror det kommer av at markedet har trengt en tilvenningsperiode.

– Det har vært en lang modningsprosess for sluttbrukerne å stole på de smarte løsningene og se den langsiktige økonomiske gevinsten mot en ofte dyrere installasjonspris, sier Kleven.

Produktbilde av effektbryteren Masterpact MTZ med en smarttelefon i forgrunnen.
FREMTIDEN FOR EL-DISTRIBUSJON: Den smarte effektbryteren Masterpact MTZ fra Schneider Electric er nettkoblet og lar brukeren dra nytte av sanntidsdata fra installasjonen. Det er energieffektivt og gir bedre sikkerhet.

Se Masterpact MTZ i bruk her:

Utvider PowerTag-serien til 2000A

Et godt råd du kan gi til kunden din er å installere en energisensor som kan overvåke alt elektrisk. Dagens teknologi gjør det mulig å utvikle trådløse varianter som raskt monteres i distribusjonstavler, og som er enkle å bruke. For eksempel PowerLogic PowerTag Energy-serien fra Schneider Electric.

PowerTag-serien består av trådløse sensorer som overvåker strøm, spenning, effekt, effektfaktor og energi i sanntid. Sensoren monteres rett på automatsikringen, og sender automatisk data til en PowerTag Link konsentrator.

Produktbilde av PowerTag.
VERDENS MINSTE: Serien fra Schneider Electric inkluderer verdens minste trådløse energisensor i klasse 1.

Tidligere gikk serien opp til 630A, men etter en større utvidelse i 2020 kan du nå få energisensoren PowerTag Rope som går helt opp til 2000A. Andre nyheter i serien er PowerTag Flex 160A og PowerTag Display for visning av måleverdier i tavlefront.

– Slike IoT-løsninger er virkelig fremtiden til bransjen vår. Uten smarte løsninger vil kundene våre overse store muligheter for å være energieffektive og skape ny verdi, sier Kleven.

Fungerer like godt i eksisterende bygg som i nybygg

– En stor fordel med PowerTag Energy er at det er den eneste trådløse energimåleren som kan monteres direkte på automatsikringen/effektbryteren. Det kreves ikke plass i bredden i elektriske fordelinger – noe som gjør den ideell i både nye og eksisterende installasjoner, forteller Kleven.

Dette gjelder ikke bare for PowerTag Energy-serien. Bruken av smarte tavlekomponenter vil som regel alltid være en fordel i eksisterende bygg så vel som nybygg. I tillegg til å spare miljøet og lommeboken, vil en bygning med smarte tavlekomponenter også være mer attraktiv på utleiemarkedet.

– Det stilles stadig nye krav til måling i næringsbygg, og smarte tavlekomponenter vil derfor bli en nødvendig del av fremtidens bygg, legger Kleven til.

Slik installerer du PowerTag i eksisterende tavler:

Schneider Electric stopper ikke her

Schneider Electric har virkelig ikke ligget på latsiden når det gjelder utvikling av smarte tavlekomponenter, og du kan forvente flere spennende nyheter fra selskapet den kommende tiden.

Blant annet kommer det en ny, smart PowerLogic HeatTag i september 2021. Varslingsenheten til tavle varsler momentant og trådløst i tilfelle varmgang.

– HeatTag vil spare mange bedrifter for unødvendig og kostbar nedetid i systemene sine, sier Kleven.

I 2021 ble Schneider Electric utnevnt til verdens mest bærekraftige selskap. Det gjenspeiles i deres sterke ønske om å drive bransjen fremover mot en bærekraftig fremtid.

– Bærekraft handler om langsiktighet og samarbeid på tvers av virksomheter. Etter flere år med fokus på grønne løsninger har vi lært hvordan vi kan lage gode produkter som både tjener oss forretningsmessig og som er miljøvennlige, sier administrerende direktør Nystrøm.

Smarte tavlekomponenter har vært, og vil fortsette å være, en stor og viktig del av dette arbeidet.

– Du kjører ikke bil uten å følge med på speedometeret – det bør vi heller ikke gjøre når det gjelder energiforbruket vårt, oppsummerer Kleven.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo