Smarthytte gir kunden mange fordeler

Smarthytte gir kunden mange fordeler

3 min

Bedre sikkerhet, lavere strømforbruk og enklere hyttehverdag er noen av hovedargumentene for smarthytte.

Flere og flere kunder etterspør smarthusløsninger, men også for hyttefolket kan smarte løsninger gi god verdi.
– Vi valgte å gå for et elektrisk styringssystem som har vært på markedet en stund, basert på kriteriet at det både skal være enkelt å bruke og lett å forstå, forteller smarthytte-eier Åge Randen.

Valget falt på det trådløse styringssystemet xComfort, som gir smarte funksjoner, større sikkerhet og økt komfort i hytta. Fra appen kan kunden styre belysning, oppvarming, solavskjerming, klimaanlegg og diverse sikkerhetsfunksjoner.

Enklere bruk av lys og varme

Smarthytter er praktisk orientert mot de viktigste funksjonene på hytta. For Åge Randen som har hytte på Hafjell, har styring av belysning og oppvarming blitt spesielt viktig.

– Den største fordelen for oss er at vi kan justere varmen på hytta før vi kommer opp. På den måten slipper vi et unødvendig høyt strømforbruk, noe som er ekstra viktig på vinteren, forteller Randen.

Ifølge Randen ble også sikkerheten til xComfort en viktig faktor, ettersom hytta også består av en leilighet som familien leier ut gjennom året. Av praktiske grunner ble det derfor viktig å kunne styre varmen i leiligheten.

– Det gir oss muligheten til å kontrollere varmebruken og legge inn sperrer på hvor høy varmen kan være her, forteller Randen.

I tillegg er all belysning på hytta koblet til én bryter, som innebærer at man slipper å gå den vante runden i rommene for å forsikre seg om at alle lysene er slått av. Det samme gjelder når man skal reise – ved å trykke på den ene bryteren kan man være sikker på at man ikke må betale for unødvendig strømbruk.

 

Smarte løsninger – mindre strømforbruk

Systemet kan brukes fra alt til å fornye eksisterende installasjon, til påbygg, rehabilitering og oppussing, eller helt nye installasjoner. I tillegg til smarte løsninger, mindre strømforbruk og bedre sikkerhet, slipper man skjemmende ledninger og får lengre levetid på lyspærer. Andre effekter i systemet er valget om dempet belysning, tv- og musikk-funksjoner.

Systemet bygges opp med aktuatorer, mottakere som betjener de elektriske lastene lokalt der lasten er, og trådløse sensorer – sendere i form av trykknapper, fjernkontroll, dimmere, temperatursendere og lignende.

– Flere andre systemer krever mer programmering og fører dermed til en større kostnad på monteringssiden. Men det er viktig å ta en beslutning ut fra hvor avansert system du ønsker å ha på hytta, avslutter Randen.

 

Merknad: Åge Randen er ansatt i Onninen, men intervjuet som privatperson.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo