Solceller på taket: – Går sport i å bruke minst mulig strøm

Solceller på taket: – Går sport i å bruke minst mulig strøm

Elektrikerne fra Dal Elektriske på Romerike har installert solcellepaneler på taket av bedriften. Samtidig som de fremstår som en levende reklameplakat for fornybar energi, sparer de både strøm og penger.

I omtrent ett år har Dal Elektriske hatt solcelleanlegg på taket. Tiltaket ble gjort fordi elektrikerne i bedriften ønsket førstehåndsopplæring på hvordan et solcelleanlegg installeres, driftes og vedlikeholdes. Gjennom Onninen ble anlegget levert av STS, og var på forhånd dimensjonert for Dal Elektriskes forbruk av strøm.

– Vi gjorde dette fordi det er litt kult og spennende. Nå kan kundene våre selv se hvordan det ser ut, og vi har fått den kunnskapen som kreves for å gi gode anbefalinger videre. Samtidig er det en miljøgevinst i det. Det er viktig for oss som firma å fremstå miljøvennlig og å ha en bærekraftig profil. Nå har det begynt å gå litt sport i hvem som bruker minst strøm, sier Hjalmar Burås i Dal Elektriske.

Kontrollerer forbruk gjennom app

Anlegget på taket består av 36 paneler med 270W per panel. Det tilsvarer 178W per kvadratmeter. I løpet av det foregående året har bedriften produsert 8800 kilowattimer strøm, som tilsvarer 8800 kroner, med en strømpris på én krone kilowattimen. Overproduksjon, som for Dal Elektriske har vært på 500 kilowattimer, selges tilbake til nettselskapet.

Dal har full oversikt over produksjonen gjennom en egen app.
– Med appen kan vi overvåke hva produksjonen ligger på til enhver tid. Vi kan lese av alt fra nåværende produksjon til produksjonen den siste måneden eller året. I tillegg får vi et regnskap som viser hva anlegget har tjent inn i kroner og øre. Det meste av vår overproduksjon kommer fra helgene, da det ikke er folk her. Med tanke på hvor lite vi har overprodusert har dimensjoneringen av anlegget fungert optimalt, fortsetter Burås.

Solceller på taket av Dal Elektriske
GODT EKSEMPEL: Nå kan kundene til Dal Elektriske selv se hvordan solceller på taket ser ut. Samtidig har de fått kunnskapen som kreves for å gi gode anbefalinger til sine kunder.

Gunstig for næringsbygg og forbruker

Solcelleanlegg er for mange kjent som noe man har på hytta eller andre steder der det ikke er tilgang på strøm. De siste årene har det vært en voldsom økning i utbredelsen av denne typen strømproduksjon. Størst er økningen hos næringsbygg.

– Solcelleanlegg er bra for både næringen og forbrukeren. For næringen er det spesielt gunstig der energiforbruket er høyt om sommeren, som for eksempel dyrefarmer, fjøs og lagerbygg med kjøleanlegg. For boligeieren handler det om penger. Dersom du har penger på bok, vil dette uansett være en god investering. For vår egen del er det snakk om 12-14 års nedbetalingstid gjennom lavere strømregninger, men alle installasjoner er unike. Det vi har til felles er et godt og levedyktig anlegg, der miljøgevinsten er stor, avslutter Burås.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo