Stor guide: Bli ekspert på belysning
6 minVi har snakket med en av Norges fremste eksperter på belysning for å finne ut hvordan du kan avansere fra installatør til ekspertrådgiver. Les vår lærerike rom for rom-guide.
LYS «GJØR» HJEMMET: Belysning har stor betydning for både trivsel og sikkerhet i hjemmet. Det gjelder både lyskildene og hvor du plasserer dem. Foto: Halvor Gudim
Vi har snakket med en av Norges fremste eksperter på belysning for å finne ut hvordan du kan avansere fra installatør til ekspertrådgiver. Les vår lærerike rom for rom-guide.
– Lys er viktig for sikkerhet, helhet og har enorm betydning for stemning, trivsel og atmosfæren i et hjem, forteller Tomas Sjögren, fagansvarlig i organisasjonen Lyskultur.
Han har jobbet med lysfaget i en årrekke og vet det meste om hva man bør tenke på når man velger lyskilder, samt fordelene og ulempene man bør tenke over som installatør.
– Jeg tror mange har et distansert forhold til plassering og bruk av lys i egen bolig. Derfor er det utrolig viktig at du som fagperson kan bistå som rådgiver for kunden, legger Sjögren til.
Han tror de færreste vet at dårlig belysning har uheldig innvirkning på både humøret og strømregningen. Faktisk kan de fleste boliger enkelt redusere så mye som 90 prosent av energiforbruket til belysning, uten at det går utover lyskvaliteten. Det handler om å ha riktig belysning på rett sted til rett tid.
Det finnes ingen fasit på hvordan man skal belyse en bolig, men det finnes mange muligheter. Likevel er det noen viktige forhold du bør merke deg ved valg av belysning i en privatbolig.
Sjögren forklarer at belysning deles inn i tre kategorier:
Allmennbelysning: lys for dagligdagse gjøremål.
Effektbelysning: lys som fremhever spesielle trekk i omgivelsene.
Dekorasjonsbelysning: lys som gleder øyet, for eksempel en lysekrone
– Behovet for lys varierer fra rom til rom. Bruk litt tid på å finne den optimale miksen av lyskvaliteter til boligen og varier bruk av lyskilder og lamper med ulik form og størrelse samt variasjon i fargetemperatur og lysnivåer. Det gir flotte lysrom, tipser han.
Husk også at eldre mennesker ofte er mer følsomme for ubehagsblending*. Hvor lenge tenker kunden å bo i boligen? Dette er relevant for løsningene du anbefaler.
– Stuen har mange funksjoner og brukes flere timer daglig. Det stiller varierende krav til belysningen. Møbler bør plasseres slik at man utnytter dagslyset best mulig. En god idé kan være å ha flere lamper som kan tennes etter behov og med mulighet for dimming, tipser Sjögren.
Viktig i stuen:
– Kjøkkenet er hjemmets viktigste arbeidsplass som brukes til mange ulike formål i løpet av dagen. Derfor skal både dagslys og kunstig lys gi trivsel og samtidig være effektivt. Ved å kun bruke én lyskilde fra taket vil det oppstå forstyrrende skygger på benk og over vasken, forteller Sjögren
Viktig på kjøkkenet:
Belysningen på badet skal gjengi former og hudtoner naturlig. Badet er ofte et glemt rom når det gjelder dagslys – og det på tross av dagslysets fine fargekvaliteter.
Viktig på badet:
Regulering av lys har stor betydning for trivselen på soverommet. Her er det ekstra viktig med god allmennbelysning (taklys) og effektbelysning (sengelampe).
Viktig på soverommet:
I dag er lysdioder (LED) den mest brukte lyskilden i norske hjem. LED er robust og lyskildens levetid er ofte definert til 50 000 timer som tilsvarer 15 – 20 år. I denne tidsperioden er normal lystilbakegang ca. 30 prosent.
LED-pærer er dessuten omfattet av krav til miljøvennlig design. Det betyr at LED skal ha fargegjengivelse med minimum Ra-verdi på 80. Det er også krav til antall tenninger og slukkinger før svikt, levetid og oppvarmingstid.
Fordeler:
– Utviklingen av LED har skjedd raskt og etterspørselen er stor på grunn av dens mange fordeler. Det er derfor kommet mange produsenter på markedet og det er stor variasjon på kvaliteten. Det bør man være obs på, tipser Sjögren.
– Noe av det viktigste du kan gjøre for å bli en god rådgiver overfor kunder er å lese deg opp på faget – for eksempel gjennom å ta noen kurs, tipser Sjögren helt til slutt.
*Ubehagsblending forekommer når objekters luminans er høyere enn det øyet er adaptert til. Eldre mennesker er ofte mer følsomme for ubehagsblending enn yngre, og man bør derfor stille strengere krav til belysning for eldre.