Stort forretningspotensial i digitaliseringen av el-installasjoner
Digitalisering av elektroinstallasjoner og smarte el-tavler er en viktig forutsetning for energieffektivisering og driftssikkerhet fremover, mener Schneider Electric.
MÅ TA ET VALG: Ifølge Torgeir Andersen (innfelt) fra Schneider Electric, kreves det kompetanseheving i elektrobransjen for å sikre seg nye forretningsmuligheter. Spørsmålet Andersen stiller er: Vil du være med på utviklingen eller akseptere at andre tar styringen?
Digitalisering av elektroinstallasjoner og smarte el-tavler er en viktig forutsetning for energieffektivisering og driftssikkerhet fremover, mener Schneider Electric.
Det er ingen tvil om at de overordnede målsetningene og bekymringene knyttet til økt bærekraft, lavere klimautslipp og økt desentralisering påvirker elektrifiseringen og digitaliseringen av dagens samfunn.
For elektrobransjen byr dette på utfordringer i form av økt kompetansebehov, bransjeglidning, endringer i rammevilkår og forventninger fra oppdragsgivere – samtidig som økt fokus på energiforbruk og energistyring i eksisterende og nye bygg gir nye forretningsmuligheter.
– Det handler om å bevisstgjøre virksomheten om de grepene som må tas. Spørsmålet en kan stille seg er hvorvidt man vil være en aktiv del av den digitale utviklingen, eller akseptere at andre tar styringen, sier Torgeir Andersen, Channel Manager Panel Builders i Schneider Electric Norge.
Ifølge Andersen er det viktig å forstå hva de teknologiske endringene, løsningene og forventningene betyr i praksis – og hva som må til for å tilpasse virksomheten til den digitale utviklingen.
– Digitalisering av elektriske installasjoner er stikkordet for å kunne optimalisere energibruken og øke driftssikkerheten. Dette gjøres gjennom digitale og smarte løsninger, implementert som en integrert del av den «konvensjonelle» installasjonen, forteller Andersen.
Utviklingen handler om mer enn utstyr med sensorer og nett-tilkobling med mobil-app, mener Andersen.
– Internet of Things (IoT) innebærer generering av enorme mengder data, som igjen innebærer en utfordring i å sortere ut hva som er nyttig data, og hvordan den skal synliggjøres og nyttiggjøres, sier han.
Systemarkitekturen EcoStruxure™ Power, for energiovervåking og -kontroll samler og formidler måle- og tilstandsdata om energibruk, som kan benyttes til energieffektivisering. Det er et godt eksempel på digitalisering av elektroanlegg.
Dataene kommuniseres ved bruk av åpne protokoller som Modbus/TCP-IP og vil være tilgjengelig med standard nettlesere, eller gjennom tilrettelagt visning i programvarer for styring og analyse, som Power Monitoring Expert.
Hjertet i arkitekturen er smarte el-tavler med effektbrytere og vern på alle nivåer, fra hovedbryter til den enkelte kurssikring, som utstyres med integrert måling og kommunikasjon, eller trådløse «PowerTags» energimålere.
– Systemarkitekturen i EcoStruxure Power kan tilpasses ulike typer bygg, fra små virksomheter til store og sammensatte eiendommer bestående av flere bygninger. Dataene fra sensorene i anlegget lagres lokalt eller i en skyløsning, slik at byggets driftspersonell får tilgang til nyttig og strukturert informasjon gjennom en egen webportal eller app.
Se forklaringen i denne webinar-videoen.
IoT-baserte løsninger for energiovervåking og effektivisering gir store besparelser for drift og vedlikehold. I tillegg gir det økt driftssikkerhet og oppetid gjennom systemer med sanntidsdata, historiske driftsdata, pre-alarmer, detaljerte alarmer, effektiv feilsøking og assistert gjeninnkobling.
Særlig vil muligheten til å gå fra preventivt til tilstandsbasert vedlikehold utgjøre en vesentlig forskjell over tid. Det betyr at utstyret selv vil melde ifra om behov for vedlikehold – uansett om behovet melder seg tidligere eller senere enn rutinemessig anbefalt.