Tilbake på skolebenken for å lære FSE og førstehjelp

Tilbake på skolebenken for å lære FSE og førstehjelp

Haakon er elektriker og har tatt mange FSE-kurs før. Etter å ha deltatt på Onninen-skolen, lærte han likevel mye som det er verdt å ta med seg tilbake på jobb.

– Kurset var utrolig bra. Flink kursholder, som både var engasjerende og «på sak». Dette er vel rundt tiende gang jeg tar et FSE-kurs, men jeg føler likevel at det er viktig. Vi får innblikk i mye forskjellig og en mulighet til å tenke litt nytt, i tillegg til at det er godt å få repetert det vi skal kunne fra før, forteller elektriker Haakon Tønnesen i Myhre El.

Onninen-skolen er en viktig kompetansepartner for norske elektrikerbedrifter, og hvert år arrangeres en rekke ulike kurs. Gjennom å bruke uavhengige og dyktige kursholdere som er godt oppdatert på sitt fagfelt, er målet å gjøre videreutvikling og kompetanseheving til noe givende, praktisk og lettvint for alle elektrikere.

Portrettbilde av Haakon Tønnesen fra Myhre EL
Haakon Tønnesen fra Myhre EL deltok på sitt tiende FSE-kurs, men følte allikevel det var nyttig.

FSE-kurset med førstehjelp, som Tønnesen deltok på, er utvilsomt blant de mest populære kursene på Onninen-skolen. Dette henger sammen med at alle som har befatning med elektriske anlegg på jobb, er pålagt å gjennomføre et slikt kurs hvert år. Det formelle kravet fra myndighetene er at du må ta et kurs enten i «FSE for elektropersonell» eller «FSE for instruert personell».

– Dette handler om egen sikkerhet, men også de rundt deg. Enten det gjelder en kollega, hjemme hos «fru Hansen» eller på et kontorbygg. Vi er nødt til å gjøre vår jobb på en trygg måte, legger han til.

Tar strøm på alvor

Kursleder Øyvind Jørstad fra IKESS understreker at et økt fokus på sikkerhet generelt i samfunnet har gitt resultater. Derfor tar også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) dette på alvor, og i elektrobransjen er det spesielt viktig: Alle elektrikere vet at hvis de mangler kursing og gode rutiner, vil der være en betydelig risiko for å havne i alvorlige ulykker.

– Det jeg håper at kursdeltakerne sitter igjen med, er at de tar strøm på alvor, og at de tenker at egensikkerhet er viktigst i en hektisk og travel hverdag, sier Jørstad.

Øyvind Jørstad foran kursdeltakere.
Kursleder Øyvind Jørstad håper deltakerene tar strøm på alvor og prioriterer egen sikkerhet.

Nettopp det at du må ta vare på deg selv for å kunne være i stand til å hjelpe andre er det viktig å være bevisst på. I tillegg nevner han hvor uhyre viktig det er med årlige kurs for å repetere arbeidsmetoder og sikkerhetsbarrierer, samt gjennomgå innrapporterte ulykker og hendelser, slik at stadig flere alvorlige ulykker kan unngås. Videre påpeker Jørstad at det stadig kommer ny kunnskap om hvordan du som elektriker kan jobbe trygt og sikkert.

Dette får du lære mer om på Onninen-skolen.

– Jeg vil gjerne gi litt ros til elektrikerne, fordi det er tydelig at elektrobransjen nå tar strømulykker på alvor. Det ser vi blant annet ved at flere reiser til lege for undersøkelse hvis det skjer et uhell enn tidligere, sier kurslederen.

Han avslutter imidlertid med å oppfordre alle til å være sitt ansvar bevisst når det gjelder uerfarne lærlinger som utdannes til yrket. Fortsatt er antallet hendelser som rapporteres til myndighetene til bekymring, ifølge Jørstad.

Førstehjelp som bonus

To elektrikere trener førstehjelp på dukke.
Kursdeltakerne fikk også frisket opp førstehjelp-kompetansen.

Fordi både FSE-kurs og førstehjelpskurs er noe alle elektrikere må ta hvert år, kjøres dette sammen på Onninen-skolen. Førstehjelpsdelen ledes som regel av ambulansearbeidere som forteller om sine erfaringer. Opplæring i hjertestarter blir også stadig viktigere, og tilbys på noen av kursene.

For elektriker Tønnessen i Myhre EL., var det særlig et av førstehjelpstipsene som han beit seg merke i:

– Når det gjelder brannsår, så skulle vi visst ikke bruke gel, men alltid lunkent vann. Det synes jeg var interessant. Det er sikkert mange som sikkert har branngel i førstehjelpsveska si, men å skylle med romtempert vann er altså bedre. Brannsår er noe vi fort kan oppleve med strømgjennomgang, lysbue, eller arbeid med sikringsskap, sier han.

Tønnessen har også pugget hva du skal gjøre dersom du oppdager en person som ligger stille på bakken i nærheten av et elektrisk anlegg:
– Det første er egen sikkerhet. Deretter prøve å få kontakt med personen. Rope. Får du svar? Kan du tyde noe på avstand, eller se om personen er skadet? Det er viktig å fange opp hva som har skjedd, og så eventuelt prøve å behandle. Også må du varsle så fort som mulig. På mange måter blir det litt som ved en bilulykke. Men, hvis du ikke holder deg selv trygg, kan du heller ikke hjelpe andre, avslutter elektrikeren.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo