Tre argumenter for hvorfor elektrisk gulvvarme er et smart valg

Tre argumenter for hvorfor elektrisk gulvvarme er et smart valg

3 min

Stadig flere nordmenn har fått øynene opp for hvor komfortabelt det er å ha varme i gulvet. Her får du tips til hvordan du kan selge inn elektrisk gulvvarme til dine kunder.

1. Spar 15-25 prosent energi

Med gulvvarme kan du holde ca. to grader lavere temperatur og likevel oppnå samme komfort som ved bruk av veggmonterte varmekilder. Det er fordi varmeflaten er større og oppvarmingen skjer i form av strålevarme – ikke luftsirkulasjon slik som panelovner.

– Med 2 grader lavere lufttemperatur kan man oppnå 5-10 prosent lavere energiforbruk til oppvarming. Dette gjør at gulvvarme er godt egnet for energisparing, forteller produktsjef Stig Eikedal Andersen i Nexans, som blant annet leverer løsninger for elektrisk gulvvarme.

Velger du lavtbyggende gulvvarmesystemer med nattsenking kan du spare enda mer energi. Slike systemer gir rask varme og kjøles også raskt ned når temperaturen senkes, for eksempel på natten.

– Ved å senke temperaturen med rundt 5-10 grader i de periodene der komforttemperatur ikke er nødvendig, kan man spare opptil 15-25 prosent energi. Dette har størst effekt i tynne gulvkonstruksjoner, da disse bruker kortere tid til å oppnå riktig temperatur, forklarer Andersen.

2. Få en løsning som er miljøvennlig, men likevel komfortabel

Lavere energiforbruk til oppvarming er vesentlig både av hensyn til miljøet og for å senke utgiftene til strøm. Likevel er det ikke ønskelig blant forbrukerne at det skal gå ut over komforten og innemiljøet.

– For å opprettholde god komfort samtidig som man holder et lavt energiforbruk er det helt vesentlig at varmesystemet er hurtigvirkende. Det må altså raskt kunne varmes opp og kjøles ned. I tillegg må varmekilden være der hvor varmebehovet er, og det bør kunne reguleres for hvert enkelt rom, sier Andersen.

Systemet må også ha god virkningsgrad selv når varmebehovet er lavt, og fordele varmen godt. Ulempen med mange alternative oppvarmingsmetoder er at de bruker lang tid på å få opp temperaturen, og fortsetter å avgi varme i lang tid etter at de er slått av. Dette er energi man betaler for, men som man ikke trenger.

– Med direktevirkende elektrisk oppvarming får du en løsning som tilfredsstiller alle kravene til god styring, god varmefordeling og rask oppvarming og nedkjøling. Med dette systemet kan hvert enkelt rom varmes, uavhengig av alle de andre rommene i huset. Det kreves ikke åpne løsninger for at varmen skal nå frem, og rom med mindre oppvarmingsbehov kan stenges av ved ganske enkelt å lukke døren, sier Andersen.

3. Gjør en langtidsinvestering – få en varmekilde som varer opp til 50 år

Elektrisk gulvvarme kan ses på som en engangsinvestering. Med en forventet levetid på opp til 50 år, trenger du ikke tenke på at varmekilden må byttes ut med det første. Skal du flytte til nytt hus eller leilighet før det har gått så lang tid, vil også gulvvarmen være med på å øke boligens verdi.

Elektrisk gulvvarme kan brukes under både fliser og betong, parkett, laminat og vinyl, og under tepper. Det gjør den egnet for alle husets rom.

– Varme i gulvet er noe du vil kunne nyte godt av veldig lenge. I tillegg til å gi økt komfort ved at varmen fordeles jevnt i rommet, er den i tillegg usynlig. En bonus blir da at rommet kan innredes akkurat slik du ønsker, uten at varmekilden står i veien for innredning eller blir en støvsamler, avslutter Andersen.

Baderom med illustrasjon av varmekabler under flisene

 

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo