Tre ting du bør vite om solceller

Tre ting du bør vite om solceller

For forbrukeren handler det om et lavere strømforbruk og lavere kostnader. For elektrikeren handler det om faste elektriske installasjoner. Her er det du trenger å vite om solcellepaneler.

Solcelleteknologi er mer utbredt enn noen gang tidligere hos boligeiere og næringsvirksomheter i Norge. Samfunnet blir mer og mer elektrisk og etterspørselen for fornybar energi er voksende.

Mange nordmenn kaster seg nå på den grønne bølgen, samtidig som de ser nytteverdien av solenergi rent økonomisk. Elektrikere landet over opplever spørsmål fra forbruker knyttet til solcellepaneler. I all hovedsak er det tre sentrale temaer du som elektriker burde vite om når du skal i møte med forbrukeren.

1. Hvordan installere solcellepanel?

I nesten alle tilfeller av solcellepaneler er det snakk om en fast elektrisk installasjon. Det vil si at det kreves en installatør som er registrert i elvirksomhetsregisteret. Det er FEK som stiller de lovmessige kravene for installasjonen og for hvem som har lov til å gjøre hva. Når det kommer til selve installeringen, er det relativt enkelt for en kyndig å få det opp på beina.

– Ganske enkelt sagt handler det om at panelene er koblet sammen i en serie opp til en viss spenning. De er så koblet videre med en inverter, som igjen er koblet til en sikring som står på samleskinna sammen med de andre sikringene. På denne måten vil solenergien automatisk komme inn på det øvrige anlegget for boligen eller næringsbygget, forteller Trond Øines, markedsdirektør i Solar Technologies Scandinavia.

2. Hvilke anbefalinger er gode å gi?

Når kunden lurer på hvilke fordeler som gjelder ved valg av solenergi, er det flere å velge mellom. Ved siden av enkel og sikker installasjon finnes det anbefalinger som går på økonomi, estetikk og levedyktighet.

– Svaret på når man bør installere solcellepaneler er enkelt: alltid. Typisk levetid for et panel ligger på mellom 30-50 år, og vedlikeholdet er minimalt. Økonomisk sett er det gunstig, fordi strømmen du genererer blir et tilskudd til det du henter fra nettet. For hver kWh strøm du selv produserer med sol slipper du å betale nettleie og strømpriser, fortsetter Øines.

I tillegg til å være en økonomisk investering, fungerer også solcellepanel helt fint som tak på enten næringsbygg eller bolig.

– Vi deler gjerne solcellepaneler inn i to typer: polykrystallinske og monokrystallinske celler. Der polykrystallinske er billigere og mindre effektive, finnes monokrystallinske som igjen er dyrere, men som også gir mer effekt. Kost/nytte-messig er det polykrystallinske som er det mest gunstige, mens det er monokrystallinske som oppleves som finest rent estetisk, sier han.

3. Hvilke andre økonomiske gevinster finnes?

I tillegg til et lavere strømforbruk, finnes det flere støtteordninger stelt i stand for den som eier et solcellepanel. En kan søke støtte fra Enova, der alle som søker får støtte. Først får man en investeringsstøtte på 10.000 kroner, i tillegg til 1.250 kr per 1000W med paneler som er montert på taket.

I tillegg til det finnes Plusskundeordningen. En plusskunde er forbrukeren som har overskuddskraft å mate inn i strømnettet. Tidligere måtte en ha konsesjon for å levere strøm ut på nettet, men slik er det ikke lenger.

– Det finnes utrolig mange fordeler med dette. I tillegg til ENOVA-støtte og Plusskundeordningen betyr det noe for mange å være med på den fornybare energi-bølgen, avslutter, Øines.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo