Utstyrsguide: Tilbehør til elbillading

Utstyrsguide: Tilbehør til elbillading

5 min

I takt med at elbilmarkedet vokser tilbyr flere leverandører praktisk ekstrautstyr som optimaliserer ladeopplevelsen av elbil. Her er oversikten.

I 2020 viste tall fra Norsk Elbilforening at markedsandelen til elbiler i nybilsalget var over 50 prosent. Samme undersøkelse viste også at det var registrert nærmere 350 000 elbiler på norske veier. Legger du til ladbare hybrider nærmer tallet seg en halv million.

– Med andre ord er markedet for å selge inn praktisk og nyttig ekstrautstyr til elbilladere stort, sier Erik Pfister, kategorisjef i Onninen.

Dette må du tenke på når du anbefaler ladekabel

Med stadig flere elbileiere er det mange som trenger kunnskap om hvordan en lader bilen på en effektiv og trygg måte. Mange velger å installere hjemmelader, men er usikre på hvilken ladekabel man skal velge. Her bør du være godt oppdatert på de ulike alternativene.

De fleste ladebokser har en standard Type 2-stikkkontakt. Dette er også det vanligste i bilene, men det kan variere avhengig av årsmodell og om det er elbil eller hybrid. Når det gjelder strømstyrke er det viktig å tenke brukervennlighet og preferanser. Det samme gjelder lengde, og du kan få tak i kabler lengder mellom 4 og 10 meter.

Velger du en 3-fase 32A-kabel dekker du alle behov, og kunden din kan være trygg på at hun kan lade bilen overalt.

En arm legger en kveilet ladekabel fra Charge Amps inn i et bagasjerom på en bil.
VELG RIKTIG KABEL: Det er forskjell i kvaliteten til ladekabler. Velg den som passer bilen og uttaket til kunden. Her ser du den populære Charge-Amps BEAM.
Produktbilde av en oransje ladekabel fra PROF som er kveilet sammen.
EKSTRAKABEL: Det er lurt å ha en ekstrakabel som kan kobles opp mot alle offentlige ladestasjoner liggende i bilen. Denne ladekabelen fra PROF er en bestselger.

Det er også viktig å huske på mode 2-kabler i dialogen med kunder. Dette er ladekabler med kontrollbokser som kan brukes til nødlading i vanlig stikkontakt. Ved kjøp av elbil vil en slik kabel følge med, men det kan være lurt å kjøpe en ekstra for å ha i reserve.

Ekstrautstyret som forenkler lading av elbil

Det er mange produkter på markedet som gjør brukeropplevelsen av elbillading bedre. Her er utstyret du kan anbefale kundene dine neste gang du installerer ladebokser:

En ladekabel henger på en utendørs vegg over en sølvfarget kabelholder fra Easee.
KABELHOLDER: Få et godt helhetsinntrykk med en kabelholder. Denne fra Easee gir deg god kontroll på ladekabelen samtidig som du unngår rot.
Et produktbilde av en svart, rundt håndtaksholder fra Charge Amps.
HÅNDTAKSHOLDER: Ladeopplevelsen blir ofte bedre med en montert håndtaksholder til uttaket. Denne fra Charge Amps er kompatibel med type 2-kabler.
En grå, rektangulær kabelholder med Charge Amps logo – et fjell.
KABELBAG: Bruk en kabelbag for praktisk oppbevaring av ladekabel. Denne fra Charge-Amps er laget for ladekabelen BEAM.
Produktbilde av to ovale, sort brikker med Easee logo.
RFID-BRIKKE: Det er lurt å ha en RFID-Brikke som kan låse og åpne ladeboksen. Det finnes brikker i flere prisklasser og de er ikke leverandøravhengige. For eksempel denne fra Easee.
Produktbilde av et sort veggoppheng i metall.
VEGGOPPHENG: Ønsker kunden ladeboksen montert på veggen er det viktig å huske montasjeplaten. Her ser du veggopphenget til en Easee lader.

– Hva som er inkludert i ladeboksen varierer fra merke til merke. Min anbefaling er å være oppmerksom på hva som ikke følger med, og informere kundene om mulighetene. På den måten kan forbruker ta et informert valg rundt tilpassingen av sin ladeopplevelse, forklarer Pfister.

Større fleksibilitet med ladestolpe

­– Dersom en kunde ønsker frihet til å velge hvor ladestasjonen skal installeres kan det være lurt å anbefale en ladestolpe, tipser Pfister.

Ladestolper har blitt svært populært den siste tiden, og det er det gode grunner til. En ladestolpe kan settes opp hvor som helst, har universell utforming og finnes i forskjellige prisklasser. Ved å flytte ladeboksen vekk fra veggen trenger kunden heller ikke bekymre s eg for laderen neste gang huset skal males. Flere leverandører tilbyr nå ladestolper med mulighet for installasjon av opptil fire ladestasjoner. Her er et utvalg:

To bilder av en ladestolpe fra Micro Matic - ett uten ladeboks og ett med en hvit ladeboks.
ENKEL ELLER DOBBEL: Har du behov for en eller to ladestasjoner som er uavhengige av veggmontering tilbyr Micro Matic bakkemonterte ladestolper i rustfritt stål tilpasset EO Mini, Basic eller Genius.
Et produktbilde av en ladestolpe med tre Easee ladestasjoner.
KVADRUPPEL: Easee har ladestolper som møter de fleste behov. Easee Base kan håndtere opptil fire ladestasjoner. I tillegg har Easee gjort det enkelt å koble ladestolper i serie på støtte i utvendige parkeringsanlegg med tilkoblingsskinnen Power Rain.

– Veggmonterte ladebokser er fremdeles standarden i private hjem, mens ladestolpen er vanligst å se på offentlige og private parkeringsplasser, forteller Pfister.

Smart strømstyring for lading av elbil

For å optimalisere ladeopplevelsen til kundene dine ytterligere kan du anbefale utstyr for smart strømstyring. Da vil elbilen lades på det mest prisgunstige tidspunktet samtidig som brukeren beskyttes mot overbelastning.

Det er stor forskjell på kvalitet og kapasitet når det gjelder leverandører av smart strømstyring. Det som er viktigst å informere kunden om er at en må velge den samme leverandøren av smart strømstyring og ladeboks.

En liten, hvit boks er plassert på innsiden av et sikringsskap.
KOSTNADSEFFEKTIVT: Easee introdusterte nylig Equalizer som balanserer strømmen mellom ladebokser og bygninger automatisk. Brukeren kan enkelt følge med på forbruket via Easee-appen.

– Jo bedre oversikt du har over ekstrautstyret som finnes for elbillading, desto bedre blir kundetilfredsheten og brukeropplevelsen. Lykke til med salget, avslutter Pfister.

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo