Så enkelt kan du spare penger på smart varmestyring

Så enkelt kan du spare penger på smart varmestyring

3 min

Det er mye penger å spare på å ta i bruk el-varmeprodukter med varmestyringssystem. Dagens moderne systemer er også enkle i bruk. I tillegg kan man søke Enova-støtte og få deler av utgiftene refundert.

– For hver grad du senker temperaturen, sparer du ca. fem prosent av strømforbruket. En normal familie kan faktisk spare så mye som 25 prosent av oppvarmingskostnadene sine ved å sørge for at temperaturen senkes når man ikke er i huset, forteller Arne Hoseth, produktsjef for el-varme i Glen Dimplex Nordic og styremedlem i Elvarme Norge.

Nye EU-regler som trådte i kraft ved nyttår setter også krav om varmestyring på alle nye el-varmeprodukter.

Velg riktig varmeprodukt

Det finnes en rekke ulike varmeprodukter å velge mellom. Glen Dimplex selger blant annet panelovner og termostater for gulvvarme hos Onninen. Selskapet har spesialisert seg på enkel styring av varmeprodukter.

– Det er mer enn strømregningen som bør avgjøre hva slags boligoppvarming du velger. Tenk totalkostnad for anskaffelse, bruk og vedlikehold. Panelovner innebærer en lavere investering enn alternativer som varmepumpe og vannbåren varme. Moderne ovner har lave driftskostnader. Spesielt i en nyere bolig med solid isolasjon og minimalt med lekkasje vil oppvarmingsbehovet være lite og dermed strømforbruket lavt, forklarer Hoseth.

Anbefaler sentralstyring ved flere rom

Hvor mye du sparer avhenger blant annet av nøyaktigheten til termostaten. På sikt vil det lønne seg å investere i kvalitetsprodukter som gir deg full kontroll over temperaturen.

– Du kan installere en timer på hvert enkelt produkt for individuell tidsstyring og nattsenking, eller du kan velge et app-basert sentralstyringssystem. Har du mer enn tre-fire ulike varmekilder og mer enn to rom som skal varmes opp, anbefaler vi sistnevnte løsning. Et sentralstyringssystem gir deg muligheten til å legge inn perioder med lav og normal temperatur når du trenger det, sier Hoseth.

I utgangspunktet er systemet automatisert. Hvis du først har satt det opp, skal du ikke behøve å gjøre noe aktivt. Og så lenge du har en relativt fast døgn- eller ukerytme, så vil dette fungere uten at du trenger å gjøre noe som helst.

Gjennom et langt liv kan et hus med flere eiere ende opp med flere typer varmeløsning i gulv og på vegg. Det skal ikke stoppe deg fra å sette inn varmestyring. Både flere typer varmeovner, varmepumpe og varmekabler kan styres sammen. Likevel er det enkleste og mest effektive er et system som er skreddersydd fra bunnen av, avslutter Hoseth.

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo