Velger du riktig jordfeilbryter?

Velger du riktig jordfeilbryter?

Jordfeil kan utgjøre stor risiko for brann og elektrisk sjokk. Ved å velge en jordfeilbryter som er immun mot høyfrekvent elektrisk støy reduserer du risikoen.

Mange er kjent med at jordfeilbryter type B skal benyttes for ladeuttak for elbil. Dette er fordi elektrisk utstyr som elbil, solcelleanlegg og avbruddsfri strømforsyning (UPS) kan skape glatte DC-strømmer ved feil i utstyret. Glatte DC-strømmer gjør at andre typer jordfeilbrytere ikke kobler ut ved jordfeil. Det mange ikke vet, er at høyfrekvent støy også gjør at jordfeilbryteren ikke kobler ut. Type B beskytter også mot dette.

Høyfrekvent støy forårsaket av elektronikk kan på samme måte som DC gjøre at jordfeilbryteren ikke fungerer når den skal. Dette kalles for jordfeilbryterens metningsgrense. Minimumskravet i NEK 400, jordfeilbryter type A, har ikke krav til å fungere over 150 Hz.

Tabell over ulike jordfeilbrytere
JORDFEILBRYTERE: Ulike jordfeilbrytere er tilpasset ulike formål. Det er allikevel verdt å merke seg at type AC ikke er tillatt for bruk i Norge.

Høyfrekvent elektrisk støy – en usynlig fare

Utfordringen med høyfrekvent støy kommer fra elektronikk. For eksempel vaskemaskiner, LED-lys, ladere og PC kan skape støy på nettet, som gjør at jordfeilautomater ofte løses ut uønsket, og også at de ikke løses ut når det oppstår en reell jordfeil. «Dette kan gå utover elsikkerheten i svært mange boliger», forteller Fredrik Aandal, produktsjef i Eaton.

– Nettopp fordi jordfeil er så farlig, er det viktig å ta denne utfordringen på alvor. Den beste måten å sikre seg på, er ved å installere en type F-jordfeilbryter, som Eaton xDigital. Denne er immun mot høyfrekvent støy tipser han.

Fredrik Aandal, produktsjef i Eaton.
UKJENT PROBLEM: Mange installatører vet ikke at høyfrekvent støy kan utgjøre en risiko ved jordfeil i svært mange elektriske anlegg, sier produktsjef i Eaton, Fredrik Aandal. lysbuevern blir et krav.

Laget med hensyn til sikkerhet

Type F jordfeilbrytere går opp til 1 kHz. Det er det god grunn til, ifølge Aandal.

– Dersom du skulle få elektrisk sjokk vil strøm over 1 kHz i hovedsak gå utenpå kroppen. Det er fortsatt smertefullt, men ikke like farlig som når strømmen går gjennom hjertet.

Utløsergrensen på 30 mA gjelder ved 50 – 150 Hz fordi dette er den farligste frekvensen vi kan utsette hjertet vårt for. Når frekvensen øker eller synker, tåler hjertet mer. Ved ren DC strøm tåler hjertet mer enn 100 mA, og ved over 1 kHz går ikke lenger strømmen gjennom hjertet, men i hovedsak utenpå kroppen.

Kravene i NEK 400 er bygget på en standard som heter IEC TS 60479-1. Denne definerer alle grenseverdiene, for eksempel 30 mA som den sikre grensen for beskyttelse mot elektrisk sjokk.

Hva tåler kroppen av strøm?

Det er spesielt høy risiko for elektrisk sjokk ved jordfeil i våtrom og utendørs. Dette fordi våte kropper er ekstra utsatt for å å lede strøm til jord. Jordfeilbryter benyttes som tillegg for å garantere beskyttelse mot elektrisk sjokk. Enheten beskytter særlig mot hjertestans som følge av strømgjennomgang. Den beste beskyttelsen mot jordingsfeil oppnås ved å installere jordfeilbryter som automatisk skrur av strømmen ved jordfeil.

Strøm på rundt 30 mA gjennom kroppen kan være nok til å forårsake hjertestans eller alvorlig skade dersom det pågår lenger enn en brøkdel av et sekund. Jordfeilbrytere er designet for å stanse strømmen så raskt at vi unngår skade.

 

Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo