Vinterens viktigste installasjon

Vinterens viktigste installasjon

5 min

Varmekabler er praktisk innendørs, men i takrenner kan installasjonen forhindre store skader på både bygg og mennesker.

Vi som jobber utendørs på bygg og bolig vet hva som skjer når temperaturene svinger fra pluss til minus: isdannelse, frostspreng, farlige istapper og snøras fra tak. Varmekabler i takrenner forebygger både bygg- og personskader, og ifølge Gulbrandsen & Olimb-elektriker, Eduard Garcia, kommer flest oppdrag fra sluttbruker. Han mener det er mange jobber å hente ved å være proaktiv.

— Både leverandører og installatører bør aktivt og uoppfordret presentere denne løsningen overfor sluttbruker. Det er tross alt svært mange hus- og gårdeiere som ikke vet at det er mulig å montere varmekabler i takrenner og nedløp, sier Garcia.

Eduard Garcia, elektriker i bedriften Gulbrandsen & Olimb.
HØYSESONG: Eduard Garcia skal legge varmekabler i mange takrenner før nyttår.

Se etter faremomenter

Garcia oppfordrer alle installatører om å se etter typiske faremomenter hos kunde, uansett oppdrag.

— Det handler om å ta en helhetsvurdering og stille kunden spørsmål. Typiske risikofaktorer man bør kartlegge er hvor bratt taket er og hvor mange vinduer boligen eller bygget har. Antall etasjer er også en viktig faktor.

Han presiserer at eiere av bygårder og næringsbygg er ansvarlige for at istappene blir fjernet. Installasjon av varmekabler kan spare denne kundegruppen for store kostnader og søksmål ved personskader.

Begynn i barnehagen

De siste to årene har Elfag-bedriften Gulbrandsen & Olimb merket en markant økning etterspørsler fra privatpersoner og bedrifter som vil ha varmekabler i takrenner og nedløp. Særlig barnehagene har fått ferten av løsningen. Garcia mistenker at dette er en av årsakene til veksten.

— Vi snakker med mange nysgjerrige foreldre i løpet av en arbeidsdag i en barnehage. Min teori er at mange av disse blir inspirert til å finne ut mer om løsningen, og at mange ender opp med å bestille installasjon på et senere tidspunkt, enten til hjemmet eller jobben, sier han.

To unge elektrikere fra selskapet Gulbrandsen og Olimb.
JOBBER I BARNEHAGE: Eduard Garcia og Jonatan Sagen har installert løsningen i mange barnehager – og før nyttår skal de innom enda flere.

Per dags dato har Gulbrandsen & Olimb flest oppdrag i barnehager og næringsbygg, men skal vi tro Garcia er det ikke lenge før installasjonen blir kjent for huseierne.

— Potensialet i privatbolig er enormt og oppdragsmengden vokser sakte men sikkert. Her er det opp til oss som fagfolk å gjøre løsningen kjent for folk.

En kostnadseffektiv løsning

Det at varmekabler trekker strøm er ingen hemmelighet. Garcia tror løsningen blir enklere å selge dersom man evner å formidle fordeler og avlive myter knyttet til kostnad.

Varmekabel montert i takrenne.
ENKEL MONTERING: Varmekabelen kan ligge løst eller festes med avstandsklammer.

De fleste varmekabler som monteres i takrenner og nedløp er forhåndsprogrammerte og selvbegrensende styringsenheter med stabil varmegang. Disse kan ikke overopphetes og gir full effekt akkurat der det trengs. Der varmen ikke er nødvendig, regulerer kabelen effekten med opptil 50 prosent. Det gjør løsningen til en svært kostnadseffektiv investering.

— Rør som sprenges på grunn av frost kan forårsake store vannskader. Kostnaden for en slik reparasjon er som regel større enn installasjonen, påpeker Garcia.

elektriker trekker varmekabel i nedløp på takrenne.
HØYT OG LAVT: Kabelen trekkes hele veien fra takrenne til nedløp.
Du vil kanskje også lese

Vil du ha flere nyheter fra onn:time?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Onninen Logo